Άρθρο του Νόντα Στολτίδη «Ο μύθος της ΕΕ για την ‘‘δίκαιη μετάβαση’’ και η ανάπτυξη που συμφέρει το λαό της Δυτικής Μακεδονίας»

Μετά από 5 χρόνια πιο αποφασιστικής προώθησης της πολιτικής της «πράσινης» μετάβασης – απολιγνιτοποίησης, ο λαός της περιοχής μας έχει πλούσια πείρα από τις συνέπειές της:

  • Ενεργειακή φτώχια από την αύξηση της τιμής ρεύματος, καυσίμων, της τιμής της τηλεθέρμανσης, της ξυλείας κ.α.
  • Απώλεια χιλιάδων θέσεων μόνιμης και σταθερής δουλειάς. Ελαστικές σχέσεις χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στις ΑΠΕ με ελλιπή μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας κ.α
  • Καταστροφή του περιβάλλοντος με την άναρχη και ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ΑΠΕ ακόμα και σε περιοχές Natura.

Ο λαός μπορεί να βγάλει συμπεράσματά για το «ποιος κερδίζει και ποιος χάνει» από αυτή την πολιτική. Την ώρα που ο λαός μας υποφέρει, τα μονοπώλια του ενεργειακού κλάδου έχουν μπουκώσει από «απρόσμενα» κέρδη.

Το ερώτημα είναι: Υπάρχει διέξοδος προς όφελος του λαού;

Μπορούν να δώσουν «λύση» στα προβλήματα οι επενδύσεις που εξαγγέλλονται; Θα δώσει λύση η παραπέρα σύνδεση του Πανεπιστημίου με τη μετάβαση; Θα δώσει ανάσα στους βιοπαλαιστές αγρότες η “έξυπνη”  γεωργία; Είναι λύση η «ενεργειακή δημοκρατία» που προτείνει η «αμαρτωλή» και έμπειρη στα διαφορά «χρηματιστήρια» σοσιαλδημοκρατία; Μπορεί να συμβιβαστούν τα κέρδη των λίγων με τις ανάγκες των πολλών; Μπορεί να δοθεί λύση μέσα από την αλλαγή του μείγματος στην παραγωγή ενέργειας;  Μπορεί η Ε.Ε. να εξασφαλίσει τη λαϊκή ευημερία, την ασφάλεια μπροστά στους κινδύνους γενικότερης πολεμικής ανάφλεξης;

Η απάντηση είναι όχι. Για να θωρακιστούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων είναι προϋπόθεση η θυσία των εργατικών – λαϊκών αναγκών. Η ψηφιοποίηση  θα επιταχύνει το ξεκλήρισμα των αγροτών, η παραπέρα εμπορευματοποίηση του δημοσίου πανεπιστημίου θα στερήσει την πρόσβαση στη γνώση στα παιδιά των εργατικών – λαϊκών οικογενειών. Τα τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα είναι προϋπόθεση για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Οι αυταπάτες που καλλιεργούνται ότι από αυτή την πολιτική μπορεί να βγει κερδισμένος  και ο λαός μέσα από ενεργειακές κοινότητες, ουσιαστικά θέλει το λαό να συμμετέχει ενεργητικά στην προώθηση της πολιτικής εμπορευματοποίησης της ενέργειας. Για το ενεργειακό μείγμα το βασικό είναι με ποιο κριτήριο επιλέγεται. Όσο το κριτήριο είναι το κέρδος, όποια μορφή και αν επιλεχθεί  δεν θα αναιρέσει τις αρνητικές συνέπειες για το λαό.

Το ΚΚΕ δηλώνει κατηγορηματικά ότι ναι υπάρχει διέξοδος υπέρ του λαού.

Η διέξοδος βρίσκεται στους αγώνες του λαού που αναπτύχθηκαν και στην περιοχή μας, στους οποίους είναι αναμφισβήτητος ο ρόλος των μελών και στελεχών του ΚΚΕ και οι οποίοι είναι ανάγκη το επόμενο διάστημα να δυναμώσουν. Για αυξήσεις στους μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, για ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια. Να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην άναρχη και ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ΑΠΕ, ενάντια στο κλείσιμο ΑΗΣ και λιγνιτωρυχείων, για πλήρη εργασιακά δικαιώματα στους χώρους δουλειάς, για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας κ.ά. Αγώνες που φωτίζουν τις δυνατότητες για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης προς όφελος του λαού.

Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας έχει μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες, όπως άλλωστε και ολόκληρη η χώρα μας. Διαθέτει έμπειρο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό, πλουτοπαραγωγικές και ενεργειακές πηγές, δυνατότητα για ανάπτυξη της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής κ.ά.

Για να τεθούν όλες αυτές οι παραγωγικές δυνατότητες στην υπηρεσία της κάλυψης των αναγκών του λαού, πρέπει να βγει από την μέση το βαρίδιο του καπιταλιστικού κέρδους. Μπορούν και πρέπει να περάσουν τα κλειδιά της οικονομίας και το τιμόνι της εξουσίας στα χέρια του λαού. Με κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και με πανεθνικό κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό της εργατικής – λαϊκής εξουσίας μπορεί να εξασφαλιστεί η λαϊκή ευημερία. Ο σοσιαλισμός – κομμουνισμός μπορεί να απελευθερώσει της παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και της Δυτικής Μακεδονίας και να τις θέσει στην υπηρεσία του λαού.

Με την  εκδήλωση που προγραμματίζουμε την Τετάρτη 3 Απρίλη στις 7:00 μ.μ στο Κοβεντάρειο στην Κοζάνη έχουμε  στόχο να δώσουμε μια ισχυρή απάντηση στους μύθους που καλλιέργησαν και καλλιεργούν συστηματικά τα επιτελεία της ΕΕ και τα αστικά κόμματα.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, τους βιοπαλαιστές αγρότες, τους νέους, τις γυναίκες των εργατικών λαϊκών γυναικών να συμμετέχουν μαζικά στην εκδήλωση. Να ενισχύσουν το ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής που μας μαυρίζει τη ζωή.  Να αναδείξουμε τον μόνο ελπιδοφόρο για τον λαό δρόμο, οποίος βρίσκεται στην συμπόρευση με το ΚΚΕ, για την Ελλάδα και την Ευρώπη του Σοσιαλισμού, την Ευρώπη των εργατών, των αγροτών, των λαών!

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*