ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΙΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ

Κοινή επιστολή στις  κυβερνήσεις της  Εσθονίας, της Γαλλίας, της Ελλάδος και της Γερμανίας απέστειλαν ευρωπαϊκές συνδικαλιστικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και η ΓΣΕΕ, ζητώντας τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των ευρωπαίων εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες.

Η ΓΣΕΕ, πριν από λίγες μέρες είχε στείλει  ανάλογη  επιστολή  στον  Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη  και στην Υπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου. Ακολουθεί η σχετική επιστολή 

6 Μαρτίου 2024

 Οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες σε όλη την Ευρώπη καλούν επειγόντως τις κυβερνήσεις της Εσθονίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας και της Γερμανίας να στηρίξουν την πολιτική συμφωνία για την Oδηγία για την εργασία σε πλατφόρμα

 

Αγαπητέ Πρωθυπουργέ Kallas, Πρωθυπουργέ Attal και Πρωθυπουργέ Μητσοτάκη

Αγαπητέ/ή  Υπουργέ Heil, Υπουργέ Riisalo και Υπουργέ Μιχαηλίδου

Αυτή τη στιγμή, απουσιάζει ένα κοινό σύνολο κανόνων της Ε.Ε. για τον τερματισμό της νομικής αβεβαιότητας των εργαζομένων σε πλατφόρμες και για την αποσαφήνιση των ορίων της χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών στις αγορές εργασίας μας. Τα τελευταία χρόνια, τα εθνικά δικαστήρια προσπάθησαν να καλύψουν το κενό, αλλά αποδείχθηκαν ανεπαρκή. Η νομοθεσία της Ε.Ε. για την προστασία των εργαζομένων σε πλατφόρμες είναι απολύτως αναγκαία. Οι εργαζόμενοι σε πλατφόρμες είναι απαραίτητοι για την οικονομία της Ε.Ε., όχι μόνο στη μεταφορά ανθρώπων και στην παράδοση γευμάτων αλλά και ως συντονιστές στο διαδίκτυο, σχολιαστές δεδομένων, clickworkers, καθαριστές, προσωρινοί εργαζόμενοι σε γραφεία και όχι μόνο. Ωστόσο, πολύ συχνά αυτοί οι βασικοί πάροχοι υπηρεσιών γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από το επιχειρηματικό μοντέλο της ψευδούς αυτοαπασχόλησης των εταιρειών πλατφορμών. Αυτό το καταχρηστικό επιχειρηματικό μοντέλο πρέπει να σταματήσει.

Η πολιτική συμφωνία της τελευταίας τριμερούς συζήτησης αποσκοπεί στην καθιέρωση του ορθού καθεστώτος απασχόλησης των εργαζομένων σε πλατφόρμες: είτε ως μισθωτών είτε ως πραγματικά αυτοαπασχολούμενων. Και αυτό είναι ζωτικής σημασίας για να σταματήσει η λανθασμένη ταξινόμηση εκατομμυρίων εργαζομένων ως ψευδο-αυτοαπασχολούμενων, η οποία επιτρέπει στις εταιρείες πλατφορμών να αποφεύγουν την καταβολή του κατώτατου μισθού, του επιδόματος αδείας ή ασθενείας και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

Οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες σε όλη την Ευρώπη σας καλούν επειγόντως να στηρίξετε την πολιτική συμφωνία. Δεν μπορούμε να δεχτούμε το επιχειρηματικό μοντέλο που χρησιμοποιούν οι εταιρείες πλατφορμών για να αποφεύγουν τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και το οποίο υπονομεύει τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας. Η οικονομία πλατφόρμας ξεπερνά τη διανομή τροφίμων και τη μεταφορά επιβατών – περιλαμβάνει όλες τις μορφές εργασίας, είτε πρόκειται για εργάτες είτε για υπαλλήλους.

Επιπλέον, η πολιτική συμφωνία καθιερώνει τη διαφάνεια στη χρήση των συστημάτων αλγοριθμικής διαχείρισης. Σήμερα, πολύ συχνά τα αλγοριθμικά συστήματα διαχείρισης χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες πλατφορμών για να αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους ως εμπόρευμα. Όμως η εργασία δεν είναι εμπόρευμα. Επομένως, είναι επείγουσα ανάγκη να προστατευθούν οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες από την παραβίαση του δικαιώματός τους στην ιδιωτικότητα, την αποδυνάμωση της προστασίας από τους κινδύνους στον χώρο εργασίας και την επιβολή αδιαφανών αλγοριθμικών αποφάσεων που υπονομεύουν το εισόδημα και τις μελλοντικές προοπτικές τους, οδηγώντας σε νομική, κοινωνική και διοικητική ανασφάλεια.

Το ευρωπαϊκό κοινωνικό-οικονομικό μας μοντέλο πρέπει να είναι δίκαιο και βιώσιμο. Δεν μπορεί να δομηθεί αφήνοντας ελεύθερο πεδίο δράσης στις εταιρείες που καταπατούν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Σας καλούμε να μην αφήσετε εκατομμύρια σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους εκτεθειμένους στην εκμετάλλευση.

Ήρθε η ώρα να μεριμνήσετε για τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες. Σας καλούμε να στηρίξετε την πολιτική συμφωνία μεταξύ της βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου και των διαπραγματευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 11 Μαρτίου στο Συμβούλιο Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών (EPSCO).

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*