“Η Ελλάδα, στρατηγικός κόμβος για την αυτονομία της Ευρώπης”

Τον πρωταγωνιστικό και κομβικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα, για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέλυσε η Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου (ΙΝΤΑ) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κα Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, ως κεντρική ομιλήτρια στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Green Transport & Logistics, με τίτλο “Navigating the Future”, που διοργάνωσε η «Τεχνοεκδοτική/T-Press», με την υποστήριξη του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Η κα Ασημακοπούλου, αφού ανέφερε ότι η Ευρώπη πρέπει άμεσα να ελαχιστοποιήσει τις εξαρτήσεις της από πρώτες ύλες, ενέργεια, προϊόντα και υπηρεσίες που σήμερα εισάγει από τρίτες χώρες, κατέστησε σαφές πως «με τη στρατηγική αυτονομία εξασφαλίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακτά τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην παγκόσμια οικονομία». Παράλληλα, εξήγησε ότι και η ελληνική Κυβέρνηση κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση, υλοποιώντας ένα ευρύ πλέγμα έργων, που διευρύνουν, αναβαθμίζουν και ενοποιούν οδικά, σιδηροδρομικά και ακτοπλοϊκά δίκτυα και δημιουργούν το κατάλληλο πλαίσιο υποδομών που επιτρέπει την απρόσκοπτη υλοποίηση κάθε επενδυτικής δραστηριότητας.

Η Ευρωβουλευτής, στη συνέχεια, παρουσίασε το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής REPowerEU, που στοχεύει στην ταχεία μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, και στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης, αυξάνοντας την ανθεκτικότητα του ενεργειακού συστήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ως εκ τούτου τη στρατηγική αυτονομία της Ένωσης. Υπογράμμισε, επίσης, ότι «η γεωστρατηγική θέση της πατρίδας μας είναι κομβική, ενώ την καθιστά πλέον βασικό μοχλό για την ενεργειακή ασφάλεια και την ενεργειακή διαφοροποίηση στη νοτιοανατολική Ευρώπη».

Επίσης, αναφέρθηκε στο Σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες, τις οποίες χαρακτήρισε «καύσιμο του 21ου αιώνα» και έναν επιπλέον τομέα που συμβάλλει στην κατεύθυνση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης. Σε ό,τι αφορά, μάλιστα, στις σημαντικές Ορυκτές Πρώτες Ύλες που εντοπίζονται στην Ελλάδα, τόνισε ότι «με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, μπορούν να αναδείξουν την Ελλάδα σε σημαντική και πολύτιμη πηγή πρώτων υλών για ολόκληρη την Ευρώπη».

Κλείνοντας την ομιλία της, η κα Ασημακοπούλου είπε χαρακτηριστικά ότι «τώρα είναι ώρα. Αυτή είναι η ιδανική στιγμή για να πρωταγωνιστήσει ξανά η πατρίδα μας σε όλα τα επίπεδα και ιδίως στον τομέα των μεταφορών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση διεκδικεί τη στρατηγική της αυτονομία, οι ΗΠΑ αναζητούν αξιόπιστο σύμμαχο στην περιοχή και η Ελλάδα, χάρη στις ενέργειες της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, μπορεί να προσφέρει αυτονομία και αξιοπιστία».

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*