Η μεγάλη ληστεία εις βάρος των παραγωγών και της αγοραστικής δύναμης των πολιτών

Η λίπανση των χωραφιών ήταν και παραμένει το μεγαλύτερο κόστος κάθε καλλιέργειας. Οι αγρότες πανελλαδικά και στην περιοχή μας βρίσκονται σε αναβρασμό και απόγνωση με τις φετινές τιμές. Το κόστος για την καλλιεργητική περίοδο 2021-22 αυξήθηκε κατά 300% για την επερχόμενη ανοιξιάτικη λίπανση στα σιτηρά και πάνω από 200% για τις δυναμικές καλλιέργειες που θα ξεκινήσουν σε 1-2 μήνες (πατάτες, καλαμπόκι κ.α.).

Τύπος λιπάσματος Τιμή 2021 Τιμή 2022
34,5-0-0 12 ευρώ/ 40 κιλά 33-35 ευρώ/ 40 κιλά
40-0-0 19 ευρώ/ 40 κιλά 40-45 ευρώ/ 40 κιλά
15-15-15 22 ευρώ/ 40 κιλά >45 ευρώ/ 40 κιλά

 

Γίνεται κατανοητό πως φέτος οι αγρότες δεν θα πραγματοποιήσουν κανονικές λιπάνσεις ανάλογες με τις ανάγκες της κάθε καλλιέργειας. Η εξαγγελία της κυβέρνησης για μείωση του ΦΠΑ απ’ το 13% στο 6% είναι μέτρο που ελάχιστα θα συμβάλλει στην οικονομική ανακούφισή τους (περίπου 3-4 ευρώ/ 40 κιλά). Η ουσιαστική μείωση του κόστους χρειάζεται δραστικότερη παρέμβαση.

Αν δεν υπάρξει, η παραγωγή και η ποιότητα των προϊόντων το προσεχές καλοκαίρι θα είναι δραματικά μικρότερη. Η μικρή παραγωγή θα αυξήσει τις τιμές στον καταναλωτή και θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο το ήδη αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.

Πέρα όμως από τις αυξήσεις της διεθνούς συγκυρίας, υπάρχει και η αποκλειστικά εθνική διάσταση των αυξήσεων. Αφορά το colpo grosso των μεγάλων καταστημάτων αγροτικών εφοδίων πανελλαδικά. Το καλοκαίρι του 2021, όπου γνωρίζοντας τις επερχόμενες αυξήσεις, προχώρησαν σε μαζικές προαγορές και αγορές με πολύ μικρότερες τιμές και σήμερα πωλούν πανάκριβα πέρα από κάθε όριο λογικού και νόμιμου κέρδους.

Ο Τομέας Αγροτών Κοζάνης του Κινήματος Αλλαγής ζητά σαρωτικούς ελέγχους για την πάταξη της αισχροκέρδειας σε βάρος των παραγωγών. Φυσικά χρειάζεται συνδυασμός βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων και πολιτικών στήριξης των παραγωγών, όπως η μείωση των φόρων στην ενέργεια, η μείωση του ΦΠΑ στα φυτοφάρμακα και τον αγροτικό εξοπλισμό, αλλά και μακροπρόθεσμων όπως η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αντί όμως σοβαρών μέτρων, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξήγγειλε μέτρα ύψους 170 εκατ. ευρώ για 570.000 αγρότες. Με αυτούς τους ελάχιστους εθνικούς πόρους επιχειρούν να στηρίξουν τους παραγωγούς.

Στην παρούσα συγκυρίας διεθνούς αστάθειας των εφοδιαστικών αλυσίδων λόγω της πανδημίας και των εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και τον Περσικό Κόλπο, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι μονόδρομος.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*