Δύο περίπου δεκαετίες πριν από το ιστορικό ορόσημο της ψήφισης του πρώτου Συντάγματος της Ελληνικής Επανάστασης στην Επίδαυρο, τα Επτάνησα είχαν ήδη εισέλθει –έστω και με ασταθή βηματισμό– στη νεωτερική πολιτική συγκρότηση του δημόσιου βίου. Αποτελώντας την πρώτη κρατική οντότητα των νεότερων χρόνων με κυρίαρχο το ελληνικό στοιχείο, πρώτα ως Πολιτεία των Επτά Ηνωμένων Νήσων (1800-1807) και έπειτα ως Ηνωμένο Κράτος των Ιονίων Νήσων (1815-1864), τα Ιόνια Νησιά συνάρθρωσαν την πολιτική τους εξέλιξη με τα τρία Συντάγματά τους (1800, 1803, 1817) και κυρίως, με τη λειτουργία του Νομοθετικού τους Σώματος, της Ιονίου Βουλής. Η συνταγματική και η κοινοβουλευτική πορεία των Επτανήσων, προηγήθηκε και, στη συνέχεια, συμπορεύθηκε με αυτήν του Ελληνικού Κράτους, έως την ένωσή τους το 1864. Ωστόσο, παρά την ουσιώδη συμβολή των Επτανήσιων πολιτικών στη διαμόρφωση του Συντάγματος του 1864 και του μετέπειτα κοινοβουλευτικού βίου στην Ελλάδα, αυτή η προηγηθείσα αυτόνομη διαδρομή των Επτανήσων τείνει να επισκιάζεται στη συλλογική μνήμη από τις πολιτειακές περιπέτειες του Ελληνικού Κράτους κατά το α´ μισό του 19ου αιώνα.
Με αυτόν τον στόχο, την τόνωση δηλαδή του ενδιαφέροντος ή και την πρώτη γνωριμία των ανήσυχων πολιτών με αυτήν την όχι ευρέως γνωστή πτυχή του ελληνικού κοινοβουλευτισμού, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία παρουσιάζει στον εκθεσιακό χώρο του κτιρίου στη λεωφόρο Βασ. Αμαλίας 22-24, από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο του 2023, τη δίγλωσση έκθεση ΙΟΝΙΟΣ ΒΟΥΛΗ: ΣΤΑΘΜΟΙ ΜΙΑΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ / THE IONIAN PARLIAMENT: MILESTONES OF A JOURNEY.
Η έκθεση ακολουθεί τις περιόδους των εναλλασσόμενων κατοχών και των κρατικών οντοτήτων που εγκαθιδρύθηκαν στα νησιά μετά τη λήξη της ενετικής κυριαρχίας (επαναστατικοί Γάλλοι 1797-1799, Ρώσοι 1800-1807, αυτοκρατορικοί Γάλλοι 1807-1814, Βρετανοί 1815-1864). Κύριος άξονας αναφοράς είναι φυσικά η ίδια η Ιόνιος Βουλή: η λειτουργία της, οι πρωταγωνιστές της, οι εκλογές για την ανάδειξή της, η επίδρασή της στην τοπική κοινωνία, οι αντιπαραθέσεις της με τη βρετανική Προστασία. Παράλληλα, φωτίζονται πτυχές του δημόσιου και καθημερινού βίου στα Επτάνησα.
Μεταξύ των τεκμηρίων της έκθεσης, ο επισκέπτης θα δει τις πρώτες εκδόσεις των τριών συνταγμάτων και των μονογραφιών από τον Αδαμάντιο Κοραή και τον Ευγένιο Βούλγαρη με αφιερώσεις στην Επτάνησο Πολιτεία. Θα διαβάσει αποσπάσματα από τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Ιονίου Βουλής και των αποφάσεών της για τα ζητήματα της επίσης γλώσσας ή του Τύπου. Επιπροσθέτως θα δει αναπαραγωγές τεκμηρίων σχετικά με τις εξεγέρσεις των Επτανησίων ή τη συμμετοχή τους στην Ελληνική Επανάσταση. Τέλος, η πολυσχιδής δράση των ριζοσπαστών πολιτικών με στόχο την εδραίωση των πολιτικών ελευθεριών στα νησιά και κυρίως την Ένωσή τους με το ελληνικό κράτος ξεδιπλώνεται μέσα από πρωτοσέλιδα εφημερίδων, κείμενα διαμαρτυρίας και φυλλάδια.
Παράλληλα, στους χώρους μελέτης της έκθεσης, επιστημονικές μονογραφίες, πρακτικά συνεδρίων και λευκώματα με αποτυπώσεις των Επτανήσων από τους ξένους περιηγητές του 19ου αιώνα είναι στη διάθεση του φιλομαθούς επισκέπτη. Τέλος, η έκθεση συνοδεύεται και από δίγλωσσο κατάλογο που διατίθεται δωρεάν στον ίδιο χώρο.
Το υλικό της έκθεσης έχει παραχωρηθεί, σε πρωτότυπη μορφή ή σε αναπαραγωγές, από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (τμήματα Λευκάδας, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας), την Ακαδημία Αθηνών, την Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας, τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, την Ιακωβάτειο Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη – Μουσείο Ληξουρίου, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, το Μουσείο Μπενάκη και την Πινακοθήκη του Δήμου Κέρκυρας.
Εκθεσιακός χώρος της Βουλής των Ελλήνων
Βασ. Αμαλίας 22-24 (είσοδος από οδό Σουρή)
105 57 Αθήνα
Διάρκεια έκθεσης: Ιούλιος-Οκτώβριος 2023
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10:00-20:00, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-15:00
Είσοδος στην έκθεση και διάθεση καταλόγου: Δωρεάν
Πληροφορίες: 210 373 5251