Μικρό Οδοιπορικό στη ζωή του Γεώργιου Λασσάνη

Το νήμα της συλλογικής μνήμης, 200 χρόνια μετά από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, εκτυλίσσεται στις συνειδήσεις του παρόντος, αναζητώντας μορφή στο χώρο και το χρόνο. Το Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Κοζάνης, επιχειρεί τη σχηματοποίηση αυτή, με αναφορά στο πρόσωπο του Κοζανίτη οραματιστή Γεώργιου Λασσάνη, μέσω μιας εικαστικής εγκατάστασης στο αρχοντικό που γεννήθηκε και μεγάλωσε, στην ομώνυμη πλατεία.

Μία περιπλάνηση στις σημαντικότερες στιγμές της ζωής του λόγιου, Φιλικού, πολεμιστή, δημόσιου λειτουργού Γεώργιου Λασσάνη, μέσα από μία πληθώρα εικαστικών πρακτικών – ζωγραφική, κόσμημα, κεντητική, εγκατάσταση – προ(σ)καλώντας την μνήμη να ενωθεί με το χθες και το σήμερα.

Η πολυσχιδής προσωπικότητά του και η συμβολή του στην εθνική απελευθέρωση αποτέλεσαν τον ακρογωνιαίο λίθο της εικαστικής αφήγησης, που ξεδιπλώνεται μέσα από οχτώ «Στάσεις Μνήμης», περικλείοντας η καθεμία μικρές οπτικοποιήσεις της ιστορίας, που σαρκώνονται στον χώρο του, σε κείνη τη μικρή κόγχη του δωματίου του, που το νήμα της ζωής του ξεκίνησε να συνυφαίνεται με τα αιώνια.

Συνεργατικό έργο των εικαστικών Ελένης Δινοπούλου, Βίκυς Ελευθεριάδου, Έλενας Ζέρβα και των καλλιτεχνών του κοσμήματος Ελεονόρας Γαβαλίδου και Ελένης Σιούστη.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*