Οφείλουμε να θωρακίσουμε τον Δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ιδρύθηκε το 1950 για να λειτουργήσει “χάριν του δημοσίου συμφέροντος” με σκοπό τη χάραξη και εφαρμογή μιας εθνικής ενεργειακής πολιτικής, η οποία μέσα από την εντατική εκμετάλλευση των εγχώριων πόρων, να κάνει το ηλεκτρικό ρεύμα κτήμα και δικαίωμα του κάθε Έλληνα πολίτη, στη φθηνότερη δυνατή τιμή.

Για 71 ολόκληρα χρόνια, κατάφερε να στηρίξει την οικονομία της χώρας γράφοντας ιστορία ως η Δημόσια επιχείρηση που έβαλε την σφραγίδα της στον τομέα αυτό καθιστώντας την ορόσημο σε Εθνικό και Διεθνές επίπεδο.

Η εισήγηση της διοίκησης της ΔΕΗ, για Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου κατά 750 εκατομμύρια ευρώ με την άρνηση του δικαιώματος της συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου, αποτελεί λανθασμένη επιλογή της κυβέρνησης καθώς οδηγεί στην εκχώρηση της επιχείρησης του Ελληνικού λαού στα ιδιωτικά χέρια ανοίγοντας, ταυτόχρονα, τον ασκό του Αιόλου.

Η ολοκλήρωση ενός τέτοιου εγχειρήματος θα είναι η αρχή πολλών δεινών με πολλαπλές προεκτάσεις και επιρροές στην οικονομικοκοινωνική αλυσίδα.

Η ενεργειακή ασφάλεια, το φθηνό ρεύμα, ο κοινωνικός χαρακτήρας, ο ισχυρός επενδυτικός παράγοντας, η πηγή δημιουργίας θέσεων εργασίας και πολλά ακόμα, θα παύσουν πλέον να είναι «δεδομένα» με την επιχείρηση να λειτουργεί μόνον προς όφελος των μετόχων.

Για τη δε περιοχή μας που ήδη έχει βιώσει σοβαρότατες αλλαγές στη σχέση της με την ΔΕΗ, η εκχώρηση της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης θα επιφέρει πολλές ακόμα «μαχαιριές» δίδοντας τη χαριστική βολή στις όποιες διαφαινόμενες ευκαιρίες και αναπτυξιακές προοπτικές.

Το ΕΚΝΚ ενώνει τη φωνή του στη φωνή αντίδρασης και αντίστασης της κοινωνίας και των συνδικάτων που ζητούν την διατήρηση της Επιχείρησης με Δημόσιο χαρακτήρα έτσι ώστε να εξακολουθεί να λειτουργεί “χάριν του δημοσίου συμφέροντος”.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*