Ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α Ανδρέας Λυκουρέντζος στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς με την παρουσία του Περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη

Σειρά διαδοχικών συναντήσεων  πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021 στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δημήτρη Σαββόπουλου, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη με αυτοδιοικητικούς και εκπροσώπους του πρωτογενή τομέα της περιοχής, με αφορμή την προγραμματισμένη επίσκεψη  του Προέδρου του ΕΛ.Γ.Α. Ανδρέα Λυκουρέντζου στην Καστοριά, ο οποίος συνοδευόταν από τον  Προϊστάμενό του ΕΛΓΑ Κοζάνης Γεώργιο Βρόντζο  και το μέλος του Δ.Σ. του ΕΛ.Γ.Α Χρήστο Γιαννακάκης,  

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Βουλευτής Καστοριάς Ζήσης Τζηκαλάγιας, η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας Υποδομών και Περιβάλλοντος Καλλιόπη Κυριακίδου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Καστοριάς Δέσποινα Κοζατσάνη και Θωμάς Μάνος,  οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι των τριών Δήμων,ο Πρόεδρος της Γ.Ε.Ο.Κ., ο Διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης της Π.Ε. Καστοριάς καθώς και εκπρόσωποι του πρωτογενή τομέα Καστοριάς και Πρεσπών.

Ο κ. Λυκουρέντζος ενημερώθηκε διεξοδικά από όλους τους παρευρισκόμενους μέσω μιας ουσιαστικής, δημιουργικής συζήτησης για  όλα τα προβλήματα που προέκυψαν στην περιοχή από τις ακραίες καιρικές συνθήκες που σημειώθηκαν εφέτος, (παγετός την άνοιξη, παρατεταμένος καύσωνας σε συνδυασμό με ανομβρία το καλοκαίρι που εκδηλώθηκε σε πολλαπλές φάσεις, χαλαζόπτωση, ανεμοθύελλα), με αποτέλεσμα να πληγούν κυρίως οι καλλιέργειες του μήλου και του φασολιού, αλλά και οι καλλιέργειες σιτηρών, φακής, ρεβιθιών και μηδικής (τριφυλλιού), καπνών που υπάρχουν.  Εκτός από τη φυτική παραγωγή τονίστηκαν  οι αρνητικές επιπτώσεις που προκάλεσε και στη ζωική παραγωγή, αλλά  και σε ολόκληρη την τοπική οικονομία.

Αρχικά, τα θέματα τέθηκαν από τους εκπροσώπους  των  τριών Δήμων, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν συναντήσεις με εκπροσώπους φασολοπαραγωγών, μηλοκαλλιεργητών, καθώς και προέδρων – μελών αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών,  έτσι ώστε να υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης.

Ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α. άκουσε με  ιδιαίτερη προσοχή  όλα τα αιτήματα των φορέων και επισήμανε ότι οι ζημίες που καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ θα αποζημιωθούν στο ακέραιο και με τους καλύτερους δυνατούς όρους, ενώ αναφέρθηκε  στο πρόγραμμα των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων (ΠΣΕΑ), που είναι χρονοβόρο, και έχει επωμισθεί να το υλοποιεί ο ΕΛΓΑ, με κονδύλια του Υπουργείου Οικονομικών. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλει  το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για ενίσχυση από ευρωπαϊκά κονδύλια, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Δεν παρέλειψε ωστόσο να τονίσει την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν τα στελέχη του οργανισμού του ΕΛ.Γ.Α. για ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών και σημείωσε το πλαίσιο προγραμματισμού υλοποίησης  έως το τέλους του έτους, και συγκεκριμένα:

 

α) Όσον αφορά τις  μηλοκαλλιέργειες, να πληρωθούν μέχρι  31 Οκτωβρίου 2021 οι προκαταβολές και αν είναι δυνατόν το σύνολο  των αποζημιώσεων των πορισμάτων για τον παγετό της άνοιξης του 2021. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό για την συνολική πληρωμή, θα εξασφαλιστούν οι προκαταβολές εντός αυτού του χρονικού διαστήματος, όπως ο νόμος ορίζει ΚΑΙ ψήφισε αυτήν η κυβέρνηση, και οι πληρωμές   θα ολοκληρωθούν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021.

 

β) Όσον αφορά τους παραγωγούς των φασολιών, τόσο για την Καστοριά και την Φλώρινα  όσο και σε άλλες περιπτώσεις της Δυτικής Μακεδονίας, ο ΕΛ.ΓΑ. αναλαμβάνει το κόστος να πληρωθεί από τον προϋπολογισμό του. Κινούνται ήδη οι διαδικασίες, έχουν υπάρξει οι αναγγελίες των ζημιών σε 53 κοινότητες στην Καστοριά, αλλά υπάρχουν ζημίες και στις Πρέσπες και σε άλλες περιοχές, και θα επιταχυνθεί η διαδικασία σύνταξης πορισμάτων ούτως ώστε  να μπορέσουμε να κάνουμε την αξιοποίηση του αρθ. 18. παρ. 2 του κανονισμού αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, ο οποίος μας επιτρέπει στις περιπτώσεις αυτές να γίνουν γενικού, συνολικού χαρακτήρα εκτιμήσεις, ούτως ώστε καθορίζοντας ανά περιοχές τα ποσοστά, να είμαστε σε θέση να πληρώσουμε προκαταβολές στους παραγωγούς μας.

 

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την άμεση ανταπόκριση του κ. Λυκουρέντζου  «σε όλα τα αιτήματα που θέτουμε ως Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ως τοπική κοινωνία, καθώς είναι πολύ σημαντικό σε μια δύσκολη χρονιά, όπως η φετινή,  να έχουμε την συμπαράσταση του οργανισμού», σημείωσε  χαρακτηριστικά.

 

Ο κ. Σαββόπουλος υπογράμμισε την σημαντικότητα της συνάντησης με την παρουσία του Προέδρου του ΕΛ.Γ.Α. στην περιοχή, όπου διεξοδικά σε δύο συναντήσεις συζητήθηκαν όλα τα θέματα των αγροτών σε σχέση με τον ΕΛ.Γ.Α και  «δόθηκαν οι δεσμεύσεις από πλευράς του οργανισμού για τις δύο σημαντικές καλλιέργειες της περιοχής μήλων και φασολιών. Για τα υπόλοιπες καλλιέργειες των σιτηρών, φακής, ρεβιθιών,  μηδικής και καπνού θα εξεταστούν με θετική προσέγγιση  τόσο από τον Διοικητή του ΕΛ.Γ.Α όσο και του Προϊσταμένου του ΕΛ.Γ.Α Κοζάνης  κ. Βρόντζου στο πλαίσιο των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων (ΠΣΕΑ)», υπογράμμισε στις δηλώσεις του.

 

Ο κ. Τζηκαλάγιας από πλευρά του ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α. για την αποδοχή της πρόσκλησής του στην Καστοριά και για την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων για τον εκτεταμένο παγετό του Μαρτίου στους  μηλοπαραγωγούς, αλλά και για τις ανακοινώσεις ως προς την αποτίμηση των ζημιών μετά των παρατεταμένο καύσωνα στους φασολοπαραγωγούς.

Αξίζει να αναφερθεί πως νωρίτερα των συναντήσεων πραγματοποιήθηκε επιτόπια επίβλεψη σε καλλιέργειες της περιοχής, όπου και διαπιστώθηκε από κοντά το μέγεθος της ζημίας που έχει σημειωθεί.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*