Πρόγραμμα Εκδηλώσεων μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Σύμφωνα με τον Ν. 2193/1994 (ΦΕΚ 32/Α/1994), καθιερώθηκε η 19η Μαΐου, ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου. Οι εκδηλώσεις  που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, στοχεύουν να τονίσουν ιδιαίτερα και να υπενθυμίσουν, τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή. Γεγονότα, που διήρκεσαν από το 1916 έως το 1923 και είχαν ως αποτέλεσμα να μετατρέψουν τον λαό των Ποντίων, σε έναν λαό προσφύγων και διασποράς.

 Στην Π.Ε. Καστοριάς οι φετινές εκδηλώσεις υλοποιούνται με τη συνεργασία των Ποντιακών Σωματείων της περιοχής.

 Οι εκδηλώσεις  ξεκινούν στις 13 Μάϊου και ολοκληρώνονται  στις 27 Μαΐου, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο  13 Μαΐου

Ώρα 09:00΄ μ.μ.:

Ομιλία στην αίθουσα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (παράρτημα Καστοριάς), με κεντρικό ομιλητή τον κ. Παναγιώτη Μωυσιάδη με θέμα: «Ποντιακή Γενοκτονία από τους αγώνες για την αναγνώριση στην αναίρεση και τον κατευνασμό».

Στην εκδήλωση θα συμμετέχει η Χορωδία της Βυζαντινής και Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς «Ο Άγιος Μηνάς».

Κυριακή  14 Μαΐου

Ώρα 09:00 μ.μ.

Ποντιακό Θέατρο Άρδασσας με τίτλο: «Ανάσπαλτος Πατρίδα – Ανέσβηγος Αροθυμία » στην αίθουσα της Ευξείνου Λέσχης Άργους Ορεστικού.

Πέμπτη  18 Μαΐου

Ώρα 08:30 μ.μ.

Φωταγώγηση του Διοικητηρίου της Π.Ε. Καστοριάς και ανάρτηση του συμβόλου της Γενοκτονίας (G).

Ακολουθεί Λαμπαδοφορία από το Διοικητήριο έως το Δημαρχείο της πόλης, όπου αντίστοιχα θα φωταγωγηθεί και θα προβληθεί το σύμβολο της Γενοκτονίας (G).

Παρασκευή  19 Μαΐου

Ώρα 07:30΄ π.μ.:

Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι.Μ. Ναό Καστοριάς, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καστορίας κ.κ. Καλλινίκου.

Ώρα 08:00΄ π.μ.:

Επίσημη Έπαρση της Σημαίας στην πλατεία «Μακεδονομάχων».

Ώρα 08:45΄ π.μ.:

  • Ιερό Μνημόσυνο για όλους τους Σφαγιασθέντες κατά τη Γενοκτονία  των Ελλήνων  του Πόντου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς, από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας  κ.κ. Καλλίνικο.
  • Ομιλία  για το ιστορικό της Ημέρας που θα πραγματοποιήσει εκ μέρους των Ποντιακών Σωματείων Ν. Καστοριάς, o  κ. Γιάννης Αμαραντίδης.

Ώρα 11:00΄ π.μ.:

  • Τέλεση Επιμνημόσυνης Δέησης στο Μνημείο Ηρώων, στην Πλατεία Μακεδονομάχων.
  • Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων (Πλ. Μακεδονομάχων) από τους εκπροσώπους των Δημοσίων Αρχών, Οργανισμών – Ιδρυμάτων, Ποντιακών Συλλόγων και οποιονδήποτε θελήσει να τιμήσει την εορτή, κατόπιν συνεννοήσεως με το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη (τηλ.2467350216) έως τις 17 Μαΐου.  
  • Ανάγνωση Ψηφίσματος Διαμαρτυρίας.
  • Σιγή ενός λεπτού στη μνήμη  όλων των Ποντίων που χάθηκαν κατά την περίοδο των διωγμών.
  • Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.
  • Πέρας τελετής – Αποχώρηση επισήμων.

Ώρα 08.20΄ μ.μ.:

-Υποστολή   της σημαίας  στην πλατεία «Μακεδονομάχων».

Τελετάρχες ορίζονται:

Στο χώρο κατάθεσης των στεφάνων, οι κ.κ. Αλέξανδρος Παναγιωτίδης,  Κωνσταντίνος Τζηκαλάγιας, Υπάλληλοι της Π.Ε. Καστοριάς.

 Σάββατο 20 Μαΐου:

Ώρα 09:00΄ μ.μ.:

Ομιλία στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πενταβρύσου με κεντρικό ομιλητή τον κ. Θεοφάνη Μαλκίδη με θέμα: «Η ατιμώρητη Γενοκτονία και ο αγώνας αναγνώρισης »

Σάββατο 27 Μαΐου:

Ώρα 07:00΄ μ.μ.:

Τοποθέτηση αναθηματικής πλάκας στην Κορομηλιά με τις οικογένειες που πρωτοήρθαν από τον Πόντο. Αφηγήσεις από τα μέλη του συλλόγου.

Κατά τον εορτασμό προβλέπεται:

  • Γενικός σημαιοστολισμός από την 8η πρωινή ώρα της 19ης Μαΐου μέχρι και τη δύση του ηλίου.
  • Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α., των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες  της 19ης έως τις πρωινές ώρες της επομένης, λαμβάνοντας μέριμνα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο πλαίσιο και  της αρ. ΥΠΕΝ/ΔΕΠΕΑ/68315/502/01.07.2022 (ΦΕΚ 3424 Β’) Κ.Υ.Α, όπως ισχύει.

 

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*