Πρόγραμμα εορτασμού επετειακής εκδήλωσης στην τοπική κοινότητα Ζούζουλης, όπου ο πρώτος αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού, Υπολοχαγός (ΠΖ) Αλέξανδρος Διάκος, πότισε με το αίμα του τους ορεινούς όγκους της Πίνδου.

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας διοργανώνει επετειακή εκδήλωση στο χωριό Ζούζουλη Καστοριάς, όπου έπεσε μαχόμενος ο πρώτος αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού, ο Δωδεκανήσιος Υπολοχαγός (ΠΖ) Αλέξανδρος Διάκος.

Σύντομο Ιστορικό

Κατά την περίοδο των πρώτων ημερών του ελληνοαλβανικού πολέμου (28 Οκτωβρίου – 01 Νοεμβρίου 1940), τον τομέα της Πίνδου υπερασπιζόταν το Απόσπασμα Πίνδου του Συνταγματάρχη Δαβάκη με έδρα το Επταχώρι, υπαγόμενο Διοικητικά στο Τμήμα Στρατιάς Δυτικής Μακεδονίας (Τ.Σ.Δ.Μ.) με έδρα την Κοζάνη. Ο Υπολοχαγός (ΠΖ) Αλέξανδρος Διάκος, γεννηθείς στη Νήσο Χάλκη της Δωδεκανήσου, βρέθηκε με το λόχο του στα υψώματα του χωριού Ζούζουλης, συμβάλλοντας στην στρατιωτική επιχείρηση για την ανακοπή της επέλασης των ιταλικών δυνάμεων της επίλεκτης ιταλικής Μεραρχίας Τζούλια, που είχαν εισβάλλει στην ελληνική μεθόριο και κινούνταν ταχύτατα για την κατάληψη του Μετσόβου. Ο εν λόγω αξιωματικός, επιδεικνύοντας αξιοσημείωτο πατριωτισμό και απαράμιλλο θάρρος, επιχείρησε με τέσσερις διαδοχικές επιθέσεις να καταλάβει το ύψωμα Τσούκα απέναντι από το χωριό Φούρκα, το οποίο κατείχαν τα ιταλικά στρατεύματα. Στην τέταρτη έφοδο, ο Αλέξανδρος Διάκος δέχθηκε στο στήθος φονική ριπή ιταλικού πολυβόλου και έπεσε νεκρός. Ήταν ο πρώτος αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού, ο οποίος πότισε με το αίμα του τους ορεινούς όγκους της Πίνδου. Ο εντοπισμός, η μεταφορά και η ταφή της σορού του ηρωικού Έλληνα αξιωματικού, έγινε από κατοίκους της Ζούζουλης στο κοιμητήριο του χωριού.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προσδοκώντας στην ανάδειξη της σημασίας του Αγώνα των προγόνων μας, θα πραγματοποιήσει εκδηλώσεις, με την συνδρομή του Δήμου Νεστορίου, της Τοπικής Κοινότητας Ζούζουλης και του Επιμορφωτικού Συλλόγου Ζουζουλιωτών, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κυριακή 05 Nοεμβρίου 2023

07.30 Όρθρος και  Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου, της Τοπικής Κοινότητας Ζούζουλης.

10.00 Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των κεκοιμημένων Ηρώων του 1940, στον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου, της Τοπικής Κοινότητας Ζούζουλης.

11.00 Επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο των πεσόντων Ελλήνων Αξιωματικών (Υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος)  και οπλιτών.

11:15 Κατάθεση Στεφάνων από τους εκπροσώπους των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών-Τήρηση ενός λεπτού σιγής – Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου, παρουσία στρατιωτικού αγήματος.

11:30  Μοιρολόι προς τον  Αλέξανδρο Διάκο και τους πεσόντες οπλίτες, από γιαγιάδες του χωριού.

11:45 Ομιλία για τα γεγονότα της εποχής στην πλατεία του χωριού, από τον Ταγματάρχη Διαβιβάσεων,  κ.  Λευτέρη Καρατζόγλου.

(Παράθεση καφέ στην πλατεία του χωριού)

 12:30 Μετάβαση στην Τοπική Κοινότητα Επταχωρίου.

12:40 Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου στις προτομές των έξι (6) Ηρώων αγωνιστών του 1940, μεταξύ των οποίων ο Συνταγματάρχης Δαβάκης.

12:50 Μετάβαση στην Πλατεία Δαβάκη, όπου δεσπόζει η οικία που χρησιμοποιήθηκε ως αρχηγείο (Σταθμός διοίκησης αποσπάσματος της Πίνδου).

Επίσκεψη στο «Τζημοπούλειο Λαογραφικό Μουσείο», όπου εκτίθενται παλιές φωτογραφίες του Επταχωρίου και σπάνιες φωτογραφίες του Συνταγματάρχη Δαβάκη και των επιτελών του.

Πέρας Τελετής

Το πρόγραμμα δύναται να τροποποιηθεί βάσει των καιρικών συνθηκών.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*