Συμμετοχή Δήμου Γρεβενών σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της Ενεργειακής Φτώχειας

Ο Δήμος Γρεβενών και ο Δήμος Εορδαίας μαζί με το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE) σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Μακεδονίας (ΠΕΔΔΜ) επιλέχθηκαν να λάβουν τεχνική βοήθεια για την καταγραφή και αντιμετώπιση του φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας για την ανάπτυξη δράσεων κατά φαινομένου με την υποστήριξη εμπειρογνωμόνων. Η επιλογή έγινε κατόπιν αίτησης τους στην δεύτερη πρόσκληση του Συμβουλευτικού Κόμβου για την Ενεργειακή Φτώχεια (Energy Poverty Advisory Hub – EPAH).

Η δυνατότητα αξιοποίησης της τεχνικής βοήθειας δρομολογήθηκε από το Συμβουλευτικό Κόσμος για την Ενεργειακή Φτώχεια (Energy Poverty Advisory Hub – EPAH), την κορυφαία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατόπιν αιτήματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το EPAH είναι ένα δίκτυο συνεργασίας ενδιαφερόμενων μερών με στόχο την εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας και την επιτάχυνση της δίκαιης ενεργειακής μετάβασης των ευρωπαϊκών δήμων. Στόχος της πρωτοβουλίας για την τεχνική βοήθεια είναι η παροχή υψηλής ποιότητας εξατομικευμένης υποστήριξης προς τους δήμους για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Ως αποτέλεσμα της δεύτερης πρόσκλησης, 51 δήμοι από όλη την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Εορδαίας και ο Δήμος Γρεβενών, επιλέχθηκαν για να λάβουν εξατομικευμένη υποστήριξη.

Στο πλαίσιο υλοποίησης της πρωτοβουλίας, ο δήμος ξεκίνησε ήδη τη συνεργασία με τον Συμβουλευτικό Κόμβο για την Ενεργειακή Φτώχεια και τους εμπειρογνώμονες από το INZEB ΑΜΚΕ και κατάρτισαν ένα σχέδιο το οποίο περιγράφει τις δραστηριότητες για τη διάγνωση της ενεργειακής φτώχειας στον δήμο. Τα αποτελέσματα της διάγνωσης, που θα πραγματοποιηθεί με ερωτηματολόγιο, θα επιτρέψουν την αποτελεσματικότερη εφαρμογή δράσεων στις ομάδες που πλήττονται περισσότερο από το φαινόμενο.

Αυτή η συνεργασία θα θέσει τη βάση για ένα σχέδιο μετριασμού της ενεργειακής φτώχειας στον δήμο, το οποίο είναι χρήσιμο για μία σειρά από απαραίτητες επικαιροποιήσεις απαραίτητων εγγράφων του Δήμου όπως το Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος (ΣΔΑΕΚ).

Προκειμένου, λοιπόν, η διάγνωση να είναι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική, καλούνται οι συνδημότες μας να συμπληρώσουν το σχετικό ερωτηματολόγιο, ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:  https://forms.gle/dJRLAQptELKdaFDWA.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*