«Συνάντηση εκπροσώπων της Διοίκησης του ΤΕΕ/ΤΔΜ με τον Δήμαρχο Καστοριάς»

Την Τρίτη 28/09/2020 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Πρόεδρου του ΤΕΕ/ΤΔΜ, Νικολάου Συλλίρη, της Αντιπροέδρου του Τμήματος, Ευαγγελίας Μπάγκαβου, του Προέδρου της Νομαρχιακής Επιτροπής Καστοριάς, Δημητρίου Παππά και του π. Προέδρου και μέλους της Διοικούσας Επιτροπής, Κιάνα Στέργιου με τον Δήμαρχο Καστοριάς, κο Ιωάννη Κορεντσίδη και τον Αντιδήμαρχο Προγραμματισμού Έργων, Τεχνικών Υπηρεσιών και Υπηρεσίας Δόμησης Καστοριάς, κο Κωνσταντίνο Τσανούσα, προκειμένου να συζητήσουν για τεχνικά θέματα και για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί το Τεχνικό Επιμελητήριο να συνδράμει στην ταχεία υλοποίηση των έργων του Δήμου.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Δήμου για την πρόθεσή του να καταγράψει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και να εντοπίσει σε ποιες διαδικασίες από το στάδιο της μελέτης, μέχρι την ολοκλήρωση των έργων εντοπίζονται οι περισσότερες δυσκολίες, προκειμένου, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, να βοηθήσει στην επίλυση και αντιμετώπισή τους. Στη συνέχεια έθιξε το θέμα της υποστελέχωσης του δημοσίου, καθώς αποτελεί κοινό πρόβλημα όλων των Δήμων της περιοχής και ζήτησε να ενημερωθεί και για τις δυσκολίες στην ολοκλήρωση του έργου της ΔΕΥΑ Καστοριάς, καθώς εξ’ όσων γνωρίζει πρόκειται για ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί τον Δήμο.

Τόσο ο Δήμαρχος, όσο και ο Αντιδήμαρχος, τόνισαν τα πολλά προβλήματα που προκύπτουν από την υποστελέχωση των υπηρεσιών και από την αδυναμία τους να προβούν σε νέες προσλήψεις προσωπικού, παρόλο που έχουν πλήρη ετοιμότητα και δυνατότητα, εξαιτίας των μεγάλων καθυστερήσεων που προκαλούν οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ, ενώ ανέφεραν και τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν στην ανάθεση των μελετών εξαιτίας της νομοθεσίας, κάτι για το οποίο ζήτησαν την παρέμβαση του ΤΕΕ.

Παρέμβαση επίσης ζήτησαν και για το πολύ σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σε κάθε έργο που σχεδιάζουν και αφορά στην παραλίμνια ζώνη, που αποτελεί τμήμα της πόλης, καθώς οι εγκρίσεις των προτάσεων που καταθέτουν καθίστανται εξαντλητικά χρονοβόρες. Αιτία αυτού, αποτελεί η αδικία του Νόμου, που δε διαχωρίζει τις μικρές επαρχιακές λίμνες (και ειδικά αυτή της Καστοριάς που αποτελεί – λόγω της ανάπτυξης της πόλης πέριξ της λίμνης – μια ιδιαίτερη περίπτωση), από τις θάλασσες ή τα μεγάλα λιμναία οικοσυστήματα και για μικρά έργα, όπως είναι για παράδειγμα οι αντικαταστάσεις των οργάνων των παιδικών χαρών ή έργα βελτίωσης πρόσβασης σε αστικές οδούς, απαιτούνται μελέτες ακτομηχανικής ή απαλλακτικό αυτών από το αρμόδιο Υπουργείο, κάτι που επίσης δημιουργεί μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις.

Ως προς το έργο της ΔΕΥΑΚ, ενημέρωσαν τους εκπροσώπους του ΤΕΕ/ΤΔΜ για την πορεία του έργου, καθώς επίσης και για όλα τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Δήμο, όπως το ΣΒΑΚ και άλλα.

Ακολούθησε συζήτηση για την αναγκαιότητα ψηφιοποίησης του αρχείου της Πολεοδομίας, τόσο για την ταχύτερη και ευκολότερη εργασία των υπαλλήλων, όσο και για τη διευκόλυνση των πολιτών και των ελεύθερων επαγγελματιών, ένα έργο για το οποίο έχει υποβάλλει αίτηση χρηματοδότησης το ΤΕΕ/ΤΔΜ και αναμένει την αξιολόγηση της πρότασής του, για τη συνεργασία που έχει ο Δήμος με τις αναπτυξιακές εταιρείες της περιοχής και για τις δυνατότητες που υπάρχουν και για τα δικαιώματα υπογραφής των ατόμων που προσλαμβάνονται είτε μέσω αυτών, είτε μέσω οκτάμηνων προγραμμάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*