«Άτυπες» σκέψεις αγωνιωδώς εκφραζόμενες από κάτοικο Βαλτονέρων, παρευρισκόμενο στην «άτυπη συνέλευση – του Σοφοκλή Μάνου

Άτυπες» σκέψεις αγωνιωδώς εκφραζόμενες από κάτοικο της Κοινότητας Βαλτονέρων, παρευρισκόμενο στην «άτυπη συνέλευση» που πραγματοποιήθηκε τηρουμένων όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων όπως αυτά έχουν επιβληθεί από την εν ενεργεία κυβέρνηση.
1) Πραγματοποιήθηκε στις 19/08/2021 «άτυπη» συνέλευση με θέμα την μετεγκατάσταση της Κοινότητας Βαλτονέρων, με παρουσία του πολιτικού γίγνεσθαι της Περιφέρειας και του Δήμου και τις απόψεις αυτών σχετικά.
Σκέφτομαι λοιπόν, πώς μπορεί ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα που ταλανίζει τόσους ανθρώπους εδώ και πολλά χρόνια και ελοχεύει κινδύνους για τις ζωές τους, να συζητείται άτυπα και μάλιστα παρουσία τόσων εκλεγμένων προσώπων – εκπροσώπων των κατοίκων.
2) Έγινε ενδελεχής ενημέρωση για τις εξελίξεις πάνω στο πρόβλημά μας και τονίστηκε η μεγάλη καθυστέρηση λόγω κορωνοϊού.
Σκέφτομαι λοιπόν πώς μπορεί μια επιπλέον καθυστέρηση στις διαδικασίες για την μετεγκατάσταση του οικισμού (εκ νέου μελέτη του φαινομένου), να χαρακτηρίζεται εξέλιξη και ενδελεχής ενημέρωση; Και πώς επικαλείστε τον κωρονοϊό ως αιτία καθυστέρησης και απραξίας από μεριάς σας; Αν δεν με απατάει η μνήμη μου έχουν περάσει δύο χρόνια που αναλάβατε ως βουλευτής και τα υγειονομικά μέτρα θα μπορούσαν να έχουν τηρηθεί και πέρσι όπως τηρήθηκαν πρόσφατα, ή ακόμα καλύτερα δεν θα έπρεπε να έχετε αφήσει ενδιάμεσο διάστημα τόσων μηνών από την εκλογή σας μέχρι την εμφάνιση της πανδημίας για να ασχοληθείτε με το πρόβλημα μας.
3) Κρίθηκε σημαντική για την πορεία της υπόθεσης μια δικαστική απόφαση που να συνηγορεί στην επικινδυνότητα της κατάστασης.
Σκέφτομαι λοιπόν γιατί μιλάτε τώρα για δικαστική απόφαση που θα πρέπει να επιβεβαιώνει το γεωλογικό πρόβλημα και την επικινδυνότητα της κατάστασης; Είναι άραγε ένα δικαστήριο αρμόδιο και υπεύθυνο να κρίνει την επικινδυνότητα ενός ερπηστικού κατολισθητικού φαινομένου και όχι τέσσερεις μελέτες έγκριτων επιστημόνων και πανεπιστημίων οι οποίες εκπονήθηκαν και όλες επιβεβαιώνουν το αυτονόητο; Τα δικαστήρια υπάρχουν σε ένα ευνομούμενο κράτος για να αποφαίνονται βάσει των στοιχείων που προσκομίζονται και να δικαιώνουν χρόνια δοκιμαζόμενους πολίτες, είτε οι υποθέσεις “ανοίγουν” δικαστικά από κρατικούς φορείς, είτε από πολίτες που ψάχνουν το δίκιο τους. Ειδικότερα δε, όταν οι πολίτες βρίσκονται σε δικαστική μάχη είναι απαραίτητη η στήριξη των πολιτικών εκπροσώπων, έστω και με την παρουσία τους ,κάτι που μάλλον δεν έχετε υπόψιν σας ή τεχνηέντως ξεχνάτε κύριε βουλευτά.
4) Κρίθηκε αναγκαίο να ληφθεί μια απόφαση σε κοινοτικό επίπεδο αρχικά, για το μέλλον του οικισμού και έπειτα δημοτικά και σε επίπεδο περιφέρειας.
Σκέφτομαι λοιπόν, πώς είναι δυνατόν να αποφασίσουν οι κάτοικοι για το ποια ακριβώς θα είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί πρωτίστως για την ασφάλεια τους; Υπάρχουν παράγοντες οικονομικοί, κοινωνικοί, ακόμα και συναισθηματικοί που δημιουργούν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των κατοίκων που καμία σχέση δεν έχουν με τα αντικειμενικά κριτήρια που θέτουν οι μελέτες για το επικίνδυνο φαινόμενο που εξελίσσεται. Δεν είναι λογικό να αποφασίσει ο καθένας από εμάς για το τι μέλλει γενέσθαι στον οικισμό και να παραμερίσουμε τα εμπεριστατωμένα συμπεράσματα των ειδικών επιστημόνων, που κλήθηκαν να μελετήσουν το φαινόμενο. Άρα μια τέτοια πρόταση από μεριάς σας μόνο διχαστική μπορεί να είναι και δεν εξυπηρετεί με κανέναν τρόπο την εξεύρεση οριστικής λύσης στο πρόβλημα μας.
Το συμπέρασμα που συνάγεται επομένως από τις παραπάνω άτυπες σκέψεις μου, είναι ότι μάλλον σκοπός αυτής της άτυπης συνέλευσης ήταν απλά και μόνο να γραφτεί στα πρακτικά μια επίσκεψή σας στην Κοινότητα Βαλτονέρων μετά από δύο χρόνια απουσίας και απραξίας όπως ο ίδιος υποστηρίξατε στην ανακοίνωσή σας.
Επίσης, θα μπορούσε κανείς να αναγνωρίσει την απροθυμία σας να επιλύσετε το πρόβλημά μας αφού κωλυσιεργείτε με εκ νέου μελέτες και εκ νέου αποφάσεις , αντί να χτυπήσετε τις πόρτες των αρμόδιων υπουργείων και να απαιτήσετε να ζήσουμε ασφαλείς σε ένα μέρος που θα είναι βιώσιμο για τα παιδιά μας. Ξέρετε κύριε βουλευτά, είστε στέλεχος της κυβέρνησης και όχι αντιπολίτευση και σε περίπτωση που σας διαφεύγει η πράσινη ανάπτυξη και οι πράσινοι οραματισμοί δεν απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν πράσινα άλογα όταν σχετίζονται με έναν υπό κατάρρευση οικισμό που οδεύει αποδεδειγμένα στην ερήμωση.
Επιδείξτε την σοβαρότητα που αρμόζει. Ενσκήψτε με ειλικρίνεια στο πρόβλημα του οικισμού μας και αφήστε τις δικαιολογίες, γιατί όπως λέει σοφά ο λαός μας όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει.
Ετυμολογία ΑΤΥΠΟΣ: αυτός που δεν γίνεται σύμφωνα με κάποιους τύπους ή κανόνες ή δεν εμφανίζει κάποια τυπικά χαρακτηριστικά.
Μόνο άτυπη δεν ήταν η συνέλευση αυτή.
Η επιλογή του συγκεκριμένου επιθέτου έγινε για να μειώσει την έκταση του προβλήματος και δυστυχώς δείχνει ξεκάθαρα την αντιμετώπιση και τη διάθεσή σας απέναντι στην επίλυση του.
Του Σοφοκλή Μάνου Κατοίκου Κοινότητας Βαλτονέρων 

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*