Ένταξη περιοχών της Π.Ε. Καστοριάς σε καθεστώς απαγορευμένης ζώνης για την πρόληψη εισαγωγής και διασποράς του ιού της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων στην χώρα μας.

 

Από την Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Π.Ε. Καστοριάς γνωστοποιείται ότι, κατόπιν επιβεβαίωσης νέας εστίας Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ) σε κατοικίδιους χοίρους εκτροφής στο Δημοτικό Διαμέρισμα Σκοπού της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, εντάσσονται σε καθεστώς Απαγορευμένης Ζώνης Ι οι λοιπές περιοχές κατά μήκος των βόρειων συνόρων της χώρας και σε απόσταση βάθους 20 km από αυτά, σύμφωνα με την υπ’αριθμ. πρωτ. 1098/244075-02.08.2023 εγκύκλιο του Υπ.Α.Α.Τ.. Σύμφωνα με την παραπάνω εγκύκλιο στην «Απαγορευμένη Ζώνη Ι» εντάσσονται οι περιοχές της Π.Ε. Καστοριάς ως κατωτέρω:

 

  • Τα δημοτικά διαμερίσματα της Αυγής, Κορομηλέας, Λεύκης, Μανιακών, Ομορφοκκλησιάς, Πενταβρύσου, Τσάκωνης, Χιλιοδένδρου, Αγίας Κυριακής, Καλοχωρίου, Μεσοποταμίας, Οινόης, Πτεριάς, Βιτσίου Καστοριάς, Αγίου Αντωνίου, Γάβρου, Κρανιώνος, Μακροχωρίου, Μαυροκάμπου, Μελά, Χαλάρας, Δισπηλιού, και τα κοινοτικά διαμερίσματα Δενδροχωρίου και Ιεροπηγής ( Δήμου Καστοριάς)
  • Τα δημοτικά διαμερίσματα Ακριτών, Πολυάνεμον, Κοτύλης, Κυψέλης, Νεστορίου, Πτελέας και τα κοινοτικά διαμερίσματα Επταχωρίου, Χρυσής και Γράμμου (Δήμου Νεστορίου).
  • Τα δημοτικά διαμερίσματα Άργους Ορεστικού, Βράχου, Καστανοφύτου, Λάγκας, Λακκωμάτων, Μελανθίου και Σπηλαίων (Δήμου Ορεστίδος).

Με βάση τα ανωτέρω απαγορεύεται η αγορά και η εκτροφή οικόσιτων χοίρων από τους πολίτες που διαβιούν στις συγκεκριμένες περιοχές.

Πληροφοριακά αναφέρεται ότι η ΑΠΧ αποτελεί ένα πολύ μεταδοτικό ιογενές νόσημα των χοίρων και των αγριόχοιρων, οι οποίοι αποτελούν την φυσική αποθήκη του ιού. Δεν προσβάλλονται από την νόσο άλλα εκτρεφόμενα ζωικά είδη, τα κατοικίδια θηλαστικά και πτηνά. Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Πρόκειται για νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης.  Για περαιτέρω ενημερωτικό και οπτικό υλικό μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου: http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/animal-production/pigs/1126-asthenxoiron

Για περισσότερες διευκρινήσεις και για τη συνεργασία σας παρακαλούμε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα της υπηρεσίας μας: 2467076014 (κ. Αβραμίδης Χρήστος) και 2467076009 (κ. Γιαννηκώτσιου Νικόλαος).

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*