ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ), με θλίψη αλλά και υπερηφάνεια και συγκίνηση, αποχαιρετά τον συναγωνιστή Αντιστασιακό ΕΑΜίτη Μίκη Θεοδωράκη, που με τους αγώνες του και το τεράστιο και μεγαλειώδες καλλιτεχνικό -πολιτιστικό του έργο τραγούδησε τους καημούς και τα οράματα του λαού μας για μια ζωή χωρίς καταπίεση και αδικία. Ήταν δημιουργός της μαχόμενης τέχνης στη μουσική, με έργο που πήγαζε από το λαό και τους αγώνες του, από τους οποίους ο ίδιος εμπνέονταν και με τους οποίους ζυμωνόταν συμμετέχοντας ενεργά. Έργο που έδινε μεγάλη δύναμη στον αγωνιζόμενο λαό. Τίμησε την ΕΑΜική Αντίσταση ενάντια στους φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους στην οποία πήρε δραστήρια μέρος αλλά και τους αγώνες του Ελληνικού λαού για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και τα κοινωνικά -λαϊκά δικαιώματα και έκανε γνωστούς στα πέρατα του κόσμου αυτούς τους αγώνες, στηρίζοντας τους μέσα από το ανεπανάληπτο έργο του αλλά και με την πολύμορφη δική του αγωνιστική δράση.

Ο Μ. Θεοδωράκης από 17 μόλις χρονών οργανώθηκε στο ΕΑΜ και λίγο μετά στο ΚΚΕ, παίρνοντας μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Τον ηρωικό Δεκέμβρη του ’44 πολέμησε στη μάχη της Αθήνας, το λαό της οποίας έπνιξαν στο αίμα οι ντόπιοι αστοί και οι Άγγλοι σύμμαχοί τους. Μετά την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού μοιράστηκε με τους συντρόφους του τις άγριες διώξεις του αστικού κράτους που τον εξόρισε αρχικά στην Ικαρία και στη συνέχεια στη μαρτυρική Μακρόνησο, όπου βασανίστηκε άγρια.

Σ’ όλη του τη ζωή τίμησε την Αντίσταση και τους αγωνιστές της στους οποίους ανήκε και ο ίδιος, στηρίζοντας με πολλούς τρόπους το έργο της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, αλλά και το Σπίτι του Αγωνιστή στο οποίο υπήρξε συνιδρυτικό μέλος και πρόεδρός του, συνεισφέροντας στο σημαντικό έργο του Ιδρύματος για την στήριξη και περίθαλψη των ηλικιωμένων αγωνιστών.

Ο συναγωνιστής και σύντροφος Μίκης Θεοδωράκης θα μένει στις καρδιές μας για πάντα και θα συντροφεύει με το έργο του τις νέες γενιές δίνοντας δύναμη στους νέους αγώνες μέχρι τα οράματα μας να γίνουν πραγματικότητα.

Αιώνια η μνήμη σου Μίκη Θεοδωράκη. Θα σε θυμόμαστε και θα εμπνεόμαστε από το μεγάλο καλλιτεχνικό έργο που μας κληρονομείς, την κοινωνική και αγωνιστική σου προσφορά στο λαό και στη νεολαία μας.

 

Καλό σου ταξίδι

Στους οικείους του η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ απευθύνει θερμά συλλυπητήρια.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*