Αυτοψία στο έργο αποκατάστασης, αντισεισμικής προστασίας και συντήρησης του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μεγάλης Παναγίας)

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κυρίας Λίνας Μενδώνη και παρουσία του Μητροπολίτη Γρεβενών κ.κ. Δαβίδ, των Περιφερειαρχών Δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, κ.κ. Κασαπίδη και Αγοραστού, των Περιφερειακών Συμβούλων, κ.κ. Φωλίνα και Χατζηζήση, του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας και του Εφημέριου του Ναού, πραγματοποιήθηκε αυτοψία στο έργο αποκατάστασης, αντισεισμικής προστασίας και συντήρησης του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μεγάλης Παναγίας) Σαμαρίνας, συνολικού προϋπολογισμού 2.886.215 ευρώ, χρηματοδοτούμενο από το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας -ΕΣΠΑ 2014-2020, μετά από τιτάνιες προσπάθειες ένταξής του, δέον να αναφερθεί, το ασίγαστου Επισκόπου μας.

Με χαρμόσυνη διάθεση για το μεγαλείο του έργου που συντελείται και επικριτική, ταυτοχρόνως, προς τους αναδόχους για την καθυστέρηση των εργασιών, ιδίοις όμασι και έργοις, η Υπουργός διαπίστωσε σπιθαμή προς σπιθαμή τις ανάγκες τους έργου και τα χρονοδιαγράμματα παράδοσής του, με αποτέλεσμα να προσπελαστεί κάθε σκόπελος δυσκολίας επί τους παρόντος και κατά τη διάρκεια της μελλοντικής εξέλιξής του.

Ιδιαίτερη τεχνική και αρχαιολογική αντιμετώπιση είχε το πολυθρύλητο πεύκο, ριζωμένο στη μεγάλη πολύπλευρη αψίδα του Ιερού του Ναού και δόθηκε η δέσμευση της Υπουργού να παραμείνει υγιές και ανέπαφο μέχρι και το πέρας των εργασιών στα τέλη του 2022, ούτως ώστε να παραδοθεί στους πιστούς και στους επισκέπτες με την ίδια εικόνα, γνωστή πανελληνίως και παγκοσμίως, όπως τόνισε η κυρία Υπουργός. Η εξαιρετική διάθεση ακολούθησε μέχρι το τέλος της επίσκεψης, και κατά την παράθεση γεύματος προς τιμήν όλων των παρευρισκομένων με την ευλογία του Μητροπολίτη μας.

Είχε προηγηθεί όμοια επίσκεψη στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών, στον Ταξιάρχη Γρεβενών. Εντυπωσιασμένη η Υπουργός από τον τεράστιο ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο της Μονής, θεώρησε μοναδική ευκαιρία την επίσκεψή της γιατί δεν είχε προσωπική εικόνα. Περπατώντας όλους τους χώρους της Μονής, διαπίστωσε τις προοπτικές ανάδειξής του μετά την ολοκλήρωση των άμεσων σωστικών εργασιών στη βόρεια και νότια πτέρυγα του μοναστηριακού συγκροτήματος και τη συντήρηση των τοιχογραφιών, του ξύλινου διακόσμου και των λίθινων στοιχείων του καθολικού της Μονής από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου της.

Δεδομένης και της υπογραφής της Προγραμματικής Σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης για την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος για το «γεφύρι του Πασά» από την Υπουργό Πολιτισμού, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας και τον Αντιπρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η κυρία Μενδώνη δήλωσε απολύτως ευχαριστημένη από την σπάνια συνεργασία με τον κύριο Κασαπίδη, καθώς η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας καλύπτει τους προϋπολογισμούς των τριών αυτών έργων προς όφελος του πολιτισμού.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*