Βάψιμο περδίκας στο σύλλογο Γρεβενιωτών Κοζάνης .

Στα πλαίσια των Πασχαλιάτικων εκδηλώσεων ο Σύλλογος Γρεβενιωτών Κοζάνης Ο ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ πραγματοποιεί και φέτος Τετάρτη 24 Απριλίου στις 6:00 μ.μ. στην αίθουσα του χορευτικού του συλλόγου (Σ. Μπλιούρα 2, απέναντι από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου), την καθιερωμένη και πετυχημένη εκδήλωση τα τελευταία χρόνια (από το 2016) της κατασκευής των Πασχαλιάτικων Περδικών.

Οι Περδίκες είναι Πασχαλιάτικα κόκκινα αυγά της περιοχής των Γρεβενών, τα οποία πριν βαφτούν έχουν περάσει από τη διαδικασία ζωγραφίσματος (κεντήματος ή στολίσματος) από μελισσοκέρι με το ειδικό εργαλείο το κοντύλι. Πρόκειται για μια λαϊκή τέχνη που οι δημιουργοί (νοικοκυρές) κεντούν (ζωγραφίζουν) τα αυγά εμπνευσμένες κυρίως από τη φύση, δημιουργώντας σχέδια συμμετρικά, γεωμετρικά και όχι μόνο, όπου το μεράκι και η φαντασία της κάθε μιας νοικοκυράς αποτυπώνεται και παράγει κάθε φορά ένα όμορφο και ξεχωριστό δημιούργημα.

Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στην εκδήλωση να φέρουν μαζί τους άβραστα αυγά και το κοντύλι τους (όσοι έχουν).

Η επίδειξη αυτή της τεχνικής του ζωγραφίσματος των αυγών που αναβιώνει ένα κομμάτι της πολιτισμικής κληρονομιάς της περιοχής των Γρεβενών, θα γίνει και φέτος στα πλαίσια των προγραμματισμένων εκδηλώσεων του Συλλόγου για το 2024.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*