Γ. Κασαπίδης: «Η Δυτική Μακεδονία πρωτοπορεί με την Ίδρυση Ενεργειακών Κοινοτήτων»

«Η Περιφερειακή Αρχή έχει θέση εξ’ αρχής ως βασική της προτεραιότητα, το «πρασίνισμα» της Περιφέρειας και τη μετατροπή της σε ένα σύγχρονο ενεργειακό κέντρο, βασιζόμενο σε νέες τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον και τους κατοίκους της». Με αυτά τα λόγια ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Περιφέρειας για τη δημιουργία Ενεργειακών Κοινοτήτων από το βήμα του Φόρουμ για τις ενεργειακές κοινότητες.

Το Φόρουμ συνδιοργάνωσαν την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023,  στο αμφιθέατρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (Τμήμα ΗΜΜΥ), το Εμποροβιοτεχνικό Επιμελητήριο Κοζάνης και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Μακεδονίας.

Παρουσία Ευρωβουλευτών, φορέων και εκπρόσωπων της αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, ο κ. Κασαπίδης, αναφέρθηκε στους απώτερους σκοπούς της Περιφερειακής Αρχής, που  είναι η κάλυψη συνολικά στο 100%, των ενεργειακών αναγκών των ΟΤΑ και η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας στην περιοχή. Ταυτόχρονα, ο κ. Κασαπίδης  σημείωσε ότι: «οι Ενεργειακές Κοινότητες, ενσαρκώνουν μια καινοτόμο πρωτοβουλία της Περιφέρειας, σε συνεργασία πάντα με το Πανεπιστήμιο, τους φορείς της Περιφέρειας και τους ΟΤΑ».

Σκοπός του πρωτοποριακού εγχειρήματος, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, που συνδέεται με την απολιγνιτοποίηση και την πράσινη μετάβαση, είναι η σύμπραξη όλων των αυτοδιοικητικών δομών Α’ και Β’ βαθμού και του Πανεπιστημίου μέσα από αυτή την ενεργειακή κοινότητα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ώστε να συμβάλει στη μετεξέλιξη της Δυτικής Μακεδονίας σε μία νέα «πράσινη» Περιφέρεια.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος SunSharing, το οποίο επικεντρώνεται στην προώθηση της υλοποίησης ενεργειακών κοινοτήτων με φωτοβολταϊκούς σταθμούς σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες, καθώς και σε πρωτοβουλίες χρηματοδότησης για την εξασφάλιση τέτοιων επενδύσεων. Το πρόγραμμα SunSharing ξεκίνησε τον Δεκέμβριο 2022 και θα διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο 2024 και χρηματοδοτείται από το The German Federal Ministry for Economic Affairs and Climate Action (BMWK).

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*