Δήλωση της Πέτης Πέρκα για την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Copernicus για το κλίμα της Ευρώπης

Δημοσιεύτηκε σήμερα, 22.4.2024, η ετήσια έκθεση για το κλίμα της Ευρώπης το 2023 από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Copernicus, που προειδοποιεί, όπως και η έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ, για την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση απόρροια της  κλιματικής κρίσης.

Καταγράφει μια σημαντική αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στην Ευρώπη, με το 2023 να είναι 2.6 βαθμούς Κελσίου υψηλότερο από την προβιομηχανική περίοδο. Αυτό υπερβαίνει το όριο του 1.5 βαθμού Κελσίου που έχει τεθεί από διεθνείς οργανισμούς, υποδεικνύοντας μια ανησυχητική τάση προς την υπερθέρμανση.

Επισημαίνεται η συχνότερη εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές, που έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνία και το περιβάλλον. Ανησυχητική είναι και η άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας, που έχει καταστροφικές επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα και την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη ήταν πάνω από τον μέσο όρο τους 11 από τους 12 μήνες του 2023.  Οι συνθήκες αυτές συνέβαλαν στις μεγάλες πυρκαγιές του 2023 και στις φονικές πλημμύρες του 2023 στην Ευρώπη. Δυστυχώς, όμως, για τη χώρα μας, η έλλειψη συντονισμού, πρόληψης, του απαιτούμενου προσωπικού στην πυροσβεστική και στις δασικές υπηρεσίες, αλλά και η έλλειψη των απαιτούμενων χερσαίων και εναέριων μέσων, αποτελέσματα των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ, οδήγησαν στα αρνητικά ρεκόρ καμένων εκτάσεων για την Ελλάδα. Η ανεπάρκεια του επιτελικού κράτους οδήγησε στην παραπομπή της Ελλάδας στον Δικαστήριο της Ε.Ε. από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επειδή δεν ολοκλήρωσε την αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας και των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών.

Επιπλέον, ο φετινός χειμώνας στην Ευρώπη ήταν ο πιο ζεστός από το 1855, σύμφωνα με την υπηρεσία Copernicus. Ο Ιανουάριος του 2024 ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί πότε στον πλανήτη. Ο περσινός καύσωνας ήταν ο μεγαλύτερος σε διάρκεια καύσωνας που έχει καταγραφεί ποτέ από το Εθνικό Αστεροσκοπείο.

Η Νέα Αριστερά συμφωνεί με τα προτεινόμενα στην έκθεση μέτρα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας έναντι της κλιματικής αλλαγής καθώς, έχει στον πυρήνα της την πράσινη μετάβαση με δίκαιο κοινωνικό τρόπο και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της προσαρμογής της χώρας στα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης. Συγκεκριμένα: συμφωνεί με την ενίσχυση της προστασίας των δασών, την προώθηση της αειφορίας και της πράσινης ανάπτυξης, την ανάπτυξη υποδομών αντιμετώπισης κρίσεων, καθώς και την ενίσχυση της προστασίας των ακτών και της θαλάσσιας οικολογίας.

Η ΝΔ, με την προώθηση του φυσικού αερίου (χρήσης και υποδομών), της εξόρυξης υδρογονανθράκων, της υλοποίησης της απολιγνιτοποίησης με 3-4 μεγάλους παίκτες εις βάρος των συμφερόντων των λιγνιτικών περιοχών καθώς και με τη συμμαχία της με την ακροδεξιά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εις βάρος του Κανονισμού για την προστασία της φύσης, έχει δείξει σαφώς ότι βλέπει την κλιματική κρίση μόνο ως ευκαιρία για την εξυπηρέτηση συμφερόντων ημετέρων και όχι ως επιτακτική ανάγκη αλλαγής των συνθηκών της ζωής και της καθημερινότητάς μας προκειμένου να επιβιώσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*