Επίσκεψη του Δημάρχου Γρεβενών Γιώργου Δασταμάνη στις ανασκαφές που είναι σε εξέλιξη στην κοινότητα του Αγίου Γεωργίου

Στον χώρο των ανασκαφών που είναι σε εξέλιξη εδώ και ένα μήνα στην κοινότητα του Αγίου Γεωργίου του Δήμου Γρεβενών, βρέθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 16 Σεπτεμβρίου 2021 ο Δήμαρχος Γρεβενών κ.Γιώργος Δασταμάνης, συνοδευόμενος από τους Αντιδημάρχους κ.Μάνθο Αδάμο και κ.Χρήστο Τριγώνη.

Εκεί, τους ξενάγησε η επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας και Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Γρεβενών κ.Σοφία Δημάκη, παρουσιάζοντας το σπουδαίο ερευνητικό έργο που υλοποιείται στην περιοχή και το οποίο γίνεται σε στενή συνεργασία με το Καταλανικό Ινστιτούτο Κλασικής Αρχαιολογίας της Ταραγόνα στην Ισπανία.

Ο Δήμος Γρεβενών, βοηθώντας το ανασκαφικό έργο, φιλοξένησε επιστημονική ομάδα διδακτορικών και μεταδιδακτορικών ερευνητών και μεταπτυχιακών φοιτητών από το Καταλανικό Ινστιτούτο Κλασικής Αρχαιολογίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Πιο συγκεκριμένα, η Δημοτική Αρχή μαζί με την Κοινότητα του Αγίου Γεωργίου, συνέδραμαν άμεσα, παραχωρώντας στην επιστημονική ομάδα τον κοινοτικό ξενώνα του χωριού και αναλαμβάνοντας την καθημερινή σίτισή της.

Το όλο έργο, που γίνεται με γνώμονα την εύρεση νέων αρχαιολογικών θέσεων, την καταγραφή  και την προστασία τους από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών, φέρει τον τίτλο «Αρχαιολογικό Πρόγραμμα Γρεβενών» και αναμένεται να συνεχιστεί και σε άλλες περιοχές των Δήμων Γρεβενών και Δεσκάτης στο πλαίσιο πενταετούς προγράμματος ενώ τα αποτελέσματά του θα δημοσιευθούν σε έγκριτα ελληνικά και διεθνή περιοδικά.

Η έρευνα ξεκίνησε από την ευρύτερη περιοχή  του οικισμού του Αγίου Γεωργίου καθώς όπως τεκμηριώνεται από τη βιβλιογραφία αλλά και τα μέχρι σήμερα δεδομένα, πρόκειται για μία περιοχή με πλούσιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον καθώς τα ευρήματά της χρονολογούνται από τους Προϊστορικούς μέχρι και τους Οθωμανικούς χρόνους.

Ο Δήμος Γρεβενών από την πρώτη στιγμή βρίσκεται στο πλευρό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Γρεβενών παρέχοντας την υλική και ηθική του συνδρομή σε αυτή την καλά οργανωμένη επιστημονική και συστηματική προσπάθεια, η οποία αναδεικνύει εμπεριστατωμένα την ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*