Ζωντανή Βιβλιοθήκη: Η Δίκαιη Μετάβαση της Κοζάνης ως ένα ανοιχτό βιβλίο

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Συνέδριο «Ζωντανή Βιβλιοθήκη: Η Δίκαιη Μετάβαση της Κοζάνης ως ένα ανοιχτό βιβλίο», που διοργάνωσε ο Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κοζάνης, την Παρασκευή 29 και το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023. Το Συνέδριο χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα EUTeens4Green της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είναι μια από τις 75 δράσεις νέων  που εγκρίθηκαν σε όλη την Ευρώπη.

Το Συνέδριο είχε ως στόχο την ενδυνάμωση της παρουσίας των νέων της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας σχετικά με τη διαδικασία της Δίκαιης Μετάβασης της περιοχής, την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, μέσα από την ενημέρωση.

Σημεία προβληματισμού που αποτέλεσαν τον άξονα των θεματικών συζητήσεων είναι το πώς αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι την παύση της λιγνιτικής δραστηριότητας, πώς επηρεάζει η απόφαση αυτή την κοινωνική και οικονομική ζωή της Κοζάνης, πώς έχει σχεδιαστεί η διαδικασία της Μετάβασης και πώς την καταλαβαίνουμε εμπειρικά. Επίσης, σε ποιό στάδιο υλοποίησης βρισκόμαστε και τι ακολουθεί, πώς πρόκειται να χρησιμοποιηθούν και να απορροφηθούν τα διαθέσιμα κονδύλια  από την τοπική κοινωνία και τις δραστηριότητες των ανθρώπων της, αν υπάρχουν ευκαιρίες απασχόλησης για τους νέους και τις νέες, τι μπορούν να κάνουν ως νέοι και νέες της πόλης για να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους, προστατεύοντας το περιβάλλον και πώς μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στην πράσινη μετάβαση και τέλος πώς φαντάζονται την Κοζάνη του 2050.

Το Συνέδριο τοποθέτησε στο επίκεντρο τους ανθρώπους της πόλης της Κοζάνης και της ευρύτερης Περιφέρειας και τις δικές τους ιστορίες/αφηγήσεις σχετικά με πέντε διαφορετικές θεματικές. Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο παρακολούθησαν στην ουσία ένα «ανοιχτό βιβλίο» που θα καταγράφηκε σε «ζωντανά κεφάλαια» μέσα από τις ιστορίες των ανθρώπων αυτών.  Οι ομιλίες του συνεδρίου θα πλαισιώσουν ένα «ψηφιακό οπτικοακουστικό «βιβλίο» για τη μετάβαση της Κοζάνης, το οποίο θα αποτελέσει  σημείο αναφοράς για τους πολίτες και κυρίως τους νέους και τις νέες της πόλης, για την ενεργό συμμετοχή τους στη διαδικασία της πράσινης μετάβασης αλλά θα είναι και ένα αρχείο προσβάσιμο στις μελλοντικές γενιές, το οποίο θα είναι διαθέσιμο τον Δεκέμβριο του 2023.

Την έναρξη του Συνεδρίου χαιρέτισαν ο κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, Βουλευτής Ν.Κοζάνης (ΝΔ) και ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, Βουλευτής Ν. Κοζάνης (ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής), καθώς και ο Δήμαρχος Κοζάνης, κ. Λάζαρος Μαλούτας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Απασχόλησης κ. Γεώργιος Βαβλιάρας, ο Επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Κοζάνης κ. Χάρης Κουζιάκης, καθώς και ο Πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης, κ. Λάζαρος Τσικριτζής.

Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας, κ. Κώστας Φιλιππίδης. Τις συνεδρίες της Παρασκευής συντόνισε η κ. Κέλλυ Γρηγοριάδου, Εκδότρια του Περιοδικού Together Free Press, ενώ του Σαββάτου ο Βασίλης Λιάνας και η Στεφανία Ζούρκα, υπεύθυνοι υλοποίησης του προγράμματος

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*