Μεγάλη επιτυχία, σημείωσε η εκδήλωση – ημερίδα του Τμήματος Δυτικής Μακεδονίας του ΤΕΕ

Μεγάλη επιτυχία, σημείωσε η εκδήλωση – ημερίδα του Τμήματος Δυτικής Μακεδονίας του ΤΕΕ με θέμα το Ασφαλιστικό – Συνταξιοδοτικό των Μηχανικών, με κεντρική ομιλήτρια τη δικηγόρο κα Στέλλα Βρακά, πρώην Γενική Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που διοργανώθηκε την Τετάρτη 01/06/2022, στην Κοζάνη. Το θέμα εισήγησης ήταν «Οι όροι Ασφάλισης και Συνταξιοδότησης των Μηχανικών», με πλήθος συναδέλφων να συμμετάσχει και να παρακολουθεί με αυξημένο ενδιαφέρον. Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν επίσης, ο Γιάννης Βασιλειάδης, εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Κοζάνης, ο κος Δημήτρης Πετρόπουλος, Πρόεδρος της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ και η κα Μένη Κοσματοπούλου, δικηγόρος, συνεργάτιδα του Τμήματος.

Η πρώην Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κα Βρακά, ενημέρωσε το ακροατήριο για τις γενικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος από το π.ΤΣΜΕΔΕ και για τους τρόπους με τους οποίους υπολογίζεται η σύνταξη με βάση το ν. 4387/2016, παρουσιάζοντας αναλυτικό πίνακα με τα ποσοστά αναπλήρωσης, ανάλογα με την κλίμακα των ετών ασφάλισης. Αναφέρθηκε, επίσης, στην περίπτωση συνταξιοδότησης με ύπαρξη οφειλών, ανέλυσε διεξοδικά την περίπτωση των ΠΕ Μηχανικών στο Δημόσιο, έδωσε όλες τις απαραίτητες επεξηγήσεις ως προς την εγκύκλιο 50/2020 με συγκεκριμένα παραδείγματα και ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντικός ο τελευταίος φορέας ασφάλισης σύμφωνα με το ν.4892/2022. Τέλος, η κα Βρακά ενημέρωσε τους συναδέλφους για όσα ισχύουν σήμερα για τους κλάδους της επικουρικής ασφάλισης, των εφάπαξ παροχών ΤΣΜΕΔΕ και τον κλάδο πρόνοιας εργοληπτών δημοσίων έργων.

 

Ο Πρόεδρος της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, κος Πετρόπουλος πήρε εν συνεχεία το λόγο, κάνοντας αναφορά στις περιπτώσεις λανθασμένων υπολογισμών οφειλών σε μισθωτούς και στη μεγάλη καθυστέρηση απονομής των συντάξεων από το π. ΤΣΜΕΔΕ, που ξεκινάει από 1,5 περίπου χρόνο για όσους έχουν μοναδικό ασφαλιστικό φορέα το π. ΤΣΜΕΔΕ και ξεπερνάει πλέον τα 6 χρόνια για τους διπλοασφαλισμένους – διαδοχικά και παράλληλα ασφαλισμένους. Εξήγησε τους κανόνες εξαγοράς πλασματικού χρόνου ασφάλισης και ενημέρωσε τους συναδέλφους για τη δυνατότητα αναδρομικής διαγραφής ασφαλιστικού χρόνου, μέσω της ταυτόχρονης διαγραφής από το ΤΕΕ και το π. ΤΣΜΕΔΕ, για όσους οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές που υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ, προκειμένου να γίνει η  έναρξη καταβολής της σύνταξης.

 

Ακολούθησαν ερωτήσεις από το ακροατήριο για τις προσωπικές διαφορές, για το ύψος των εφάπαξ παροχών τόσο των δημοσίων υπαλλήλων, όσο και των ελεύθερων επαγγελματιών, για τις δυσκολίες που υπάρχουν στον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων, και για την αδικία που συντελείται στο π. ΤΣΜΕΔΕ με την ανυπαρξία ειδικών διατάξεων για τις μητέρες με ανήλικα τέκνα και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

 

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν ο Δικηγορικός Σύλλογος Κοζάνης,  η ΕΜΔΥΔΑΣ Δυτ. Μακεδονίας, ο Σύλλογος Διπλ. Αγρονόμων Τοπογράφων Δυτ. Μακεδονίας, ο Σύλλογος Μηχανικών Εορδαίας και ο Σύλλογος Διπλ. Μηχανικών Κοζάνης.

 

Την παρουσίαση της κας Βρακά, μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να την αναζητήσει στο site του ΤΕΕ/ΤΔΜ και συγκεκριμένα  εδώ, ενώ πολλές πληροφορίες παρέχονται και στο site της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ https://www.emdydas.gr/.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*