Ομιλία Π. Βρυζίδου στο νσχ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά»

Ομιλία Π. Βρυζίδου στο ν/σ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την: «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά»

«• Αν υπήρχε μια κυβέρνηση όχι τόσο υπεύθυνη, δεν θα ασχολούνταν με κάτι που θα αξιολογηθεί μετά από τριάντα χρόνια. Η Νέα Δημοκρατία, όμως, δεν κοιτάζει το σήμερα, ούτε πώς θα χειριστεί τα πράγματα «χαϊδεύοντας αυτιά», αλλά την ενδιαφέρει το πραγματικό συμφέρον των πολιτών και κυρίως της νέας γενιάς.

• Η νέα γενιά θέλει από εμάς ιδέες, θέλει τόλμη, θέλει προσπάθεια, θέλει εργατικότητα και θέλει αποτέλεσμα.

• Διαφορετικά, το να είμαστε σε μια υφιστάμενη κατάσταση, σε ένα τέλμα το οποίο δεν οδηγεί πουθενά, το μόνο που κάνει είναι να απογοητεύει τη νέα γενιά και να την οδηγεί στο εξωτερικό για εξεύρεση εργασίας και διασφάλιση σύνταξης.»

Κύριε Υπουργέ,

κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

η ποιότητα ζωής των πολιτών μιας χώρας εξαρτάται:

• από τη μέριμνα που λαμβάνεται για την καθημερινότητα από την αυτοδιοίκηση,

•  από την παροχή υπηρεσιών και έργων που παρέχει το κάθε Υπουργείο της Κυβέρνησης, αλλά πρωτίστως επηρεάζει την ποιότητα της ζωής του:

•  η εξεύρεση εργασίας, το να έχει δηλαδή ο κάθε πολίτης δουλειά,

• να είναι σε ένα υψηλό επίπεδο οι αμοιβές,

• να υπάρχει ασφάλεια στις συντάξεις και

• οι συντάξεις να είναι αξιοπρεπείς για μια σωστή διαβίωση.

Μια κυβέρνηση, λοιπόν, η οποία ενδιαφέρεται για τους πολίτες πρέπει να δώσει έμφαση και να ασχοληθεί ιδιαίτερα με αυτούς τους τομείς.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το Υπουργείο Εργασίας με Υπουργό, τον κ. Βρούτση, και σήμερα με τον κ. Χατζηδάκη έδειξε έμπρακτα ότι ενδιαφέρεται γι’ αυτούς τους τομείς, μεριμνά και ψηφίζει νόμους που είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Διασφαλίζει υψηλότερους μισθούς.

 Ενδεικτικά θα αναφερθώ στη δυνατότητα που δίνεται σε έναν νέο εργαζόμενο, ο οποίος είναι μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα, αλλά θέλει να συμπληρώνει το εισόδημά του με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Του δίνεται η δυνατότητα πλέον να πληρώνει μόνο μία εισφορά. Και αυτό το παράδειγμα δείχνει ότι αυξάνονται τα εισοδήματά του και υπήρχε ουσιαστική μέριμνα.

Υπήρξαν και άλλοι επιμέρους τομείς που ψηφίστηκαν νόμοι και είχαν σαν αποτέλεσμα την αύξηση των μισθών, τη διασφάλιση των συντάξεων και με τη μείωση κρατήσεων την αύξηση των συντάξεων.

 Κάτι το οποίο επίσης είναι δεδομένο είναι ότι το ασφαλιστικό σύστημα βρισκόταν σε αδιέξοδο τα τελευταία χρόνια. Υπήρχαν πάρα πολλά προβλήματα και το αποδεικνύει εμπράκτως και η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα. Εάν όλα ήταν ασφαλή και προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν θα ψηφιζόταν ο «νόμος Κατρούγκαλου», όπου σε πολλά επιμέρους ζητήματα έγινε παρέμβαση, με σκοπό να εξισορροπήσουν κάποια πράγματα, αλλά με ποιον τρόπο; Με τη μείωση συντριπτικά σχεδόν όλων των συντάξεων.

→  Η Νέα Δημοκρατία έρχεται και καταλαβαίνει ότι υπάρχουν ζητήματα. Προσπαθεί, όμως, να τα διορθώσει με μια άλλη λογική. Κάνει μια προσπάθεια, βρίσκει λύσεις, καινοτόμα συστήματα για να είναι ασφαλείς οι συντάξεις, αλλά όχι εις βάρος του συνταξιούχου και του εργαζόμενου, χωρίς να αυξηθούν οι κρατήσεις, αλλά και χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις. Και με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει αυτό; Με τον τρόπο που εισάγει το σημερινό νομοσχέδιο, σε ένα από αυτά τα κομμάτια που είναι οι επικουρικές συντάξεις.

Οι επικουρικές συντάξεις βοηθούν και επαυξάνουν τη σύνταξη. Όμως, με ποιον τρόπο θα μπορούν αυτές να είναι ασφαλείς και όσο το δυνατόν μεγαλύτερες;  Με την παρούσα κατάσταση, δηλαδή το να πληρώνει ο κάθε εργαζόμενος για να πληρώνονται οι συνταξιούχοι και να μην ξέρει σε τριάντα ή σαράντα χρόνια το ύψος της επικουρικής του σύνταξης;

  Θα μου πείτε ότι αν υπήρχε μια κυβέρνηση όχι τόσο υπεύθυνη, δεν θα ασχολούνταν με κάτι που θα αξιολογηθεί μετά από τριάντα χρόνια. Η Νέα Δημοκρατία, όμως, δεν κοιτάζει το σήμερα, ούτε πώς θα χειριστεί τα πράγματα «χαϊδεύοντας αυτιά», αλλά την ενδιαφέρει το πραγματικό συμφέρον των πολιτών και κυρίως της νέας γενιάς.

  Γι’ αυτό εισαγάγει αυτό το νομοσχέδιο, στο οποίο δίνει τη δυνατότητα στον νέο εργαζόμενο στις αρχές του 2022 να πληρώσει 6,5% κρατήσεις για την επικουρική σύνταξη και στη συνέχεια μετά το δεύτερο εξάμηνο 6% και

•  σε όλους που είναι μέχρι 35 ετών, εάν επιθυμούν και αυτοί να συμμετέχουν σ’ αυτό το σύστημα, το οποίο είναι πραγματικά σημαντικό έτσι όπως οργανώνεται, διότι είναι προσωπικό, το παρακολουθεί και έχει και δυνατότητες επιλογής προγράμματος. Είτε να διαλέξει

• το συντηρητικό πρόγραμμα,

• είτε το ισορροπημένο,

• είτε το επιθετικό,

δηλαδή να επενδυθούν τα χρήματά του, με την εγγύηση βέβαια του δημοσίου, να μην τα χάσει, αλλά από την άλλη να έχει τη δυνατότητα, όταν θα συνταξιοδοτηθεί να πάρει την καλύτερη δυνατή επικουρική σύνταξη.

•  Πώς γίνεται αυτό; Γίνεται με το ταμείο που συστήνεται, το οποίο είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, που θα διαχειριστεί όλη αυτή την κατάσταση, αλλά και με την εγγύηση του δημοσίου.

Νομίζω ότι παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Είμαστε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος και, όπως πέτυχε αυτό το πρόγραμμα σε πολλές χώρες της Ευρώπης, είναι αποδεδειγμένο ότι θα πετύχει και σε εμάς, αρκεί να μπορέσουμε οργανωμένα και συντονισμένα να το δουλέψουμε και βέβαια να συμμετέχει η νέα γενιά, ακόμη και αυτοί για τους οποίους δεν είναι υποχρεωτικό.

  Έτσι, λοιπόν, θα υπάρχει αυτή η εγγύηση που κοστολογήθηκε και φαίνεται ότι θα είναι στα 120 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Δεν ξέρω αν ακούγεται μεγάλο το νούμερο, αλλά πρέπει να το συγκρίνουμε με τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ που δίνουμε κάθε χρόνο για να συμπληρώσουμε τις συντάξεις.

→ Πρέπει, επίσης, να λάβουμε υπόψη μας τα χρήματα τα οποία θα κερδίσουν από την επενδυτική δράση, τα οποία θα πέσουν στην αγορά, θα φέρουν ανάπτυξη, η ανάπτυξη θέσεις εργασίας, περισσότερα έσοδα και περισσότερη ασφάλεια στα ταμεία μας.

→ Η νέα γενιά θέλει από εμάς ιδέες, θέλει τόλμη, θέλει προσπάθεια, θέλει εργατικότητα και θέλει αποτέλεσμα.

→ Η σημερινή Κυβέρνηση και με αυτό το νομοσχέδιο αποδεικνύει ότι είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

→ Δουλεύει σκληρά για να φέρει ένα αποτέλεσμα, όχι απαραίτητα αύριο, αλλά ενδεχομένως, όπως είναι και το ασφαλιστικό, σε δέκα, σε είκοσι ή σε τριάντα χρόνια.

→ Νομίζω ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και θεωρώ ότι ενωμένοι όλοι οι Βουλευτές, θα πρέπει να κάνουμε αυτό που έχει ανάγκη η νέα γενιά, να το υποστηρίξουμε, για να μπορέσουμε να δούμε αποτέλεσμα.

→ Διαφορετικά, το να είμαστε σε μια υφιστάμενη κατάσταση, σε ένα τέλμα το οποίο δεν οδηγεί πουθενά, το μόνο που κάνει είναι να απογοητεύει τη νέα γενιά και να την οδηγεί στο εξωτερικό για εξεύρεση εργασίας και διασφάλιση σύνταξης.

Σας ευχαριστώ.

Παρασκευή Βρυζίδου

Βουλευτής Ν. Κοζάνης_Νέα Δημοκρατία

 

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*