Ο Δήμος Γρεβενών ένας εκ των πέντε δικαιούχων πανελλαδικά της πρωτοβουλίας της Κομισιόν για τη λήψη τεχνικής υποστήριξης από το Energy Poverty Advisory Hub (EPAH)

Ως εταίροι οι Δήμοι Γρεβενών και Εορδαίας, μαζί με το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE) και σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Μακεδονίας (ΠΕΔ ΔΜ), αποτελούν 2 από τους 5 δικαιούχους Ελληνικούς Δήμους για τη λήψη τεχνικής υποστήριξης από το Energy Poverty Advisory Hub (EPAH), την πρωτοβουλία της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Επισημαίνεται ότι με κύριο γνώμονα την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, η Δημοτική Αρχή Γρεβενών από πολύ νωρίς έχει επενδύσει στην υλοποίηση ενός μεγάλου στρατηγικού σχεδίου εξοικονόμησης ενέργειας, ξεκινώντας από το 2017 ένα ευρύ και καλά μελετημένο πρόγραμμα ενεργειακών αναβαθμίσεων δημοσίων κτιρίων με τη χρήση της αβαθούς γεωθερμίας, προϋπολογισμού άνω των 8 εκατομμυρίων ευρώ, επιτυγχάνοντας μείωση δαπανών για θέρμανση και ψύξη που αγγίζει το 70%.

Λίγα λόγια για το Energy Poverty Advisory Hub (EPAH):

 Το Energy Poverty Advisory Hub (EPAH) είναι η κορυφαία πρωτοβουλία της ΕΕ με στόχο την εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας και την επιτάχυνση της δίκαιης ενεργειακής μετάβασης.

 Με τον όρο Ενεργειακή Φτώχεια εννοείται η αδυναμία των νοικοκυριών να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες κυρίως για θέρμανση και ψύξη. Το φαινόμενο μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες μορφές και έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει σειρά μέτρων για την καταγραφή και την αντιμετώπισή του.

Παράλληλα, οι τοπικοί και περιφερειακοί φορείς διαδραματίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του φαινομένου, καθώς  απαιτούνται προσαρμοσμένες ενέργειες και πολιτικές.

 Τα επόμενα βήματα για τους εταίρους του έργου περιλαμβάνουν την εκπαίδευση του προσωπικού αναφορικά με την ενέργεια, την ενεργειακή φτώχεια και τη συλλογή σχετικών δεδομένων, με στόχο την ωρίμανση των συνθηκών και του υλικού σε θέματα ενέργειας.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*