Ο Χαιρετισμός του Δημάρχου Πρεσπών Παναγιώτη Πασχαλίδη στις εκδηλώσεις των Πρεσπείων , στον Άγιο Αχίλλειο

Ο χαιρετισμός μου στις 32ες εκδηλώσεις των Πρεσπείων , στον Άγιο Αχίλλειο, την Παρασκευή 20/8/2021
Εκλεκτοί προσκεκλημενοι
Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Είναι εξαιρετική μας τιμή και μεγάλη μας χαρά να σας υποδεχόμαστε εδώ στο φιλόξενο χώρο του Αγίου Αχιλλείου, στη μεγάλη αυτή γιορτή του πολιτισμού και της επαφής με τη φύση και τη μαγεία της Πρέσπας.
Σας υποδέχομαι σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας. Νομίζαμε ότι το 2020, που μάλιστα δεν έγινε και το φεστιβάλ των Πρεσπών λόγω της πανδημίας, ήταν η χειρότερη χρονιά αλλά το 2021 μας διέψευσε. Εκτός από την Πανδημία που βρίσκεται στο τέταρτο κύμα της έχουμε και τις καταστροφικές πυρκαγιές που μας έχουν βυθίσει όλους σε θλίψη αλλά και έχουν βγάλει και τον καλύτερο εαυτό μας, με την συγκινητική συμπαράσταση και αλληλεγγύη στους πυρόπληκτους ιδίως στην Εύβοια. Ο παρατεταμένος καύσωνας, που ήταν από τις βασικές αιτίες για την εξάπλωση τέτοιων πρωτόγνωρης έκτασης πυρκαγιών, έχει κάνει μεγάλη ζημιά και εδώ, οι φασολιές που αντικρύσατε στον κάμπο πριν φτάσετε εδώ είναι χωρίς καρπό και η ζημιά στους αγρότες μας ήδη τεράστια. Δεν μας έφταναν οι αθρόες ελληνοποιήσεις και η υπερφορολόγηση των αγροτών για εισόδημα που δεν έχουν, έρχεται τώρα ο καύσωνας να δώσει ένα ακόμα χτύπημα! Πριν από δύο χρόνια είχαμε μεσογειακό τυφώνα που μας χτύπησε πάλι με μεγάλες ζημιές από τις οποίες μόλις είχαμε αρχίσει να συνερχόμαστε. Τα ίδια ή αντίστοιχα συμβαίνουν στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και τον κόσμο.
Υπάρχει βέβαια ένας κοινός παρονομαστής σε όλα αυτά, είναι η κλιματική κρίση και η φετινή χρονιά πρέπει να μείνει εκτός από χρονιά καταστροφής και ως η χρονιά της μεγάλης συνειδητοποίησης και διαμόρφωσης πολιτικών για την κλιματική αλλαγή.
Δεν ακούσαμε την προειδοποίηση πριν από 3 χρόνια και επαναλάβαμε όλες τις διχαστικές κορώνες που χαρακτηρίζουν την πολιτική μας ζωή, ας ελπίσουμε ότι θα αναγνωρίσουμε τα λάθη και θα αλλάξουμε πορεία τώρα. Είναι αρκετά αργά ασφαλώς, πριν από είκοσι χρόνια θα ήταν όλα πιο εύκολα, τώρα θα πρέπει να δουλέψουμε από πιο δύσκολες θέσεις και για την αντιμετώπισή της αλλά και ταυτόχρονα για την προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος. Δεν είναι όμως πολύ αργά. Το μέγεθος της δουλειάς που πρέπει να γίνει, βέβαια, είναι τόσο μεγάλο που απαιτεί συναίνεση κάτι που δεν κουράζομαι να επαναλαμβάνω σε όποιον έχει την υπομονή να με ακούσει όλα αυτά τα χρόνια.
Όπως έρχεστε εδώ στο νησί, αν κοιτάξετε, θα δείτε παντού τα σημάδια που άφησε ο διχασμός και η μισαλλοδοξία στον ευλογημένο αυτό τόπο. Στα εγκαταλειμμένα χωριά, στα ερειπωμένα σπίτια, στις ιστορίες χωρισμού και προσφυγιάς των ανθρώπων. Στα σπίτια, τις αυλές και τα περιβόλια του Αγίου Γερμανού που ακόμα και σήμερα 72 χρόνια μετά τον εμφύλιο δεν ανήκουν στους κατοίκους του αλλά στο κράτος. Όλα αυτά είναι ένα μεγάλο μάθημα που μπορεί να προσφέρει η Πρέσπα στη χώρα σήμερα και πάντα: ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΙΧΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΙΣΑΛΟΔΟΞΙΑ- ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.
Ταυτόχρονα, στο διάστημα που πέρασε δεν σταμάτησε να βλασταίνει η ελπίδα στον τόπο αυτό. Στις υπηρεσίες του κράτους στην περιοχή μας, μετά το πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Λευκώνα, προστέθηκε το πυροσβεστικό κλιμάκιο Πρεσπών, διαρκές αίτημα του Δήμου μας εδώ και δεκαετίες που εγκαινιάστηκε πέρυσι το καλοκαίρι από τον κ. Χαρδαλιά, ο οποίος σήμερα δοκιμάζεται και στον οποίο θέλω να στείλω τις ειλικρινείς ευχές όλων μας για ταχεία και πλήρη ανάρρωση.
Επίσης έγιναν βήματα για την διάνοιξη της συνοριακής διάβασης στο Λαιμό, ενός στρατηγικού έργου μακράς πνοής για την βιώσιμη ανάπτυξη της Πρέσπας σε όλες τις όχθες της Μεγάλης λίμνης. Μικρά βήματα, μικρότερα από όσα ελπίζαμε, αλλά σταθερά βήματα εμπρός. Επαφές και συμφωνίες για βασικά τεχνικά θέματα, κοινό αίτημα των αρμόδιων και στις δύο χώρες για χρηματοδότηση της ωρίμανσης όλων των σχετικών τεχνικών έργων αλλά και ένταξη της υλοποίησης των έργων στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του INTERREG Ελλάδα – Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας της επόμενης προγραμματικής περιόδου με εξασφαλισμένη εκ των προτέρων χρηματοδότηση.
Για την διεθνή συνεργασία βέβαια, το 2021 ήταν η χρονιά ορόσημο που ξεκίνησε η λειτουργία των οργάνων του Πάρκου Πρεσπών που ενώνει το σύνολο της λεκάνης των Πρεσπών με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη της περιοχής και στις τρεις χώρες που την μοιράζονται. Είναι μια ελληνική πρωτοβουλία από το μακρινό 2000 που πήρε μορφή και υπογράφτηκε ως διεθνής συμφωνία το 2010 και ξεκινά να υλοποιείται τώρα, έστω και μεγάλη καθυστέρηση. Θα είναι ένας διεθνής οργανισμός-πρότυπο στα βαλκάνια που θα έχει έδρα τον Άγιο Γερμανό και τη σθεναρή υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχει ως τέταρτο συμβαλλόμενο μέρος.
Η πιο πρόσφατη βέβαια και ιδιαιτέρως σημαντική εξέλιξη ήταν η υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του νέου αρδευτικού δικτύου Πρεσπών και το ξεκίνημα των σχετικών εργασιών. Ενός έργου που πήρε μορφή το 2008, ωρίμασε μελετητικά το 2017 και ξεκινά τώρα η υλοποίησή του. Είναι μάλιστα μέσα στα πρώτα 2-3 αρδευτικά έργα που υλοποιούνται αυτή την προγραμματική περίοδο στη χώρα μας και αποτελεί μεγάλη ελπίδα για την αλλαγή πορείας στην Πρέσπα. Τα επόμενα τρία χρόνια, το αρδευτικό μας θα πάει από τον 20ό στον 21ο αιώνα και ο κάμπος των Πρεσπών θα αλλάξει μορφή ενώ θα εξασφαλίζουμε ταυτόχρονα την μείωση των επιπτώσεων στις λίμνες και τον υγρότοπο, τη βελτίωση του εισοδήματος των αγροτών αλλά και την αύξηση της ανθεκτικότητας της οικονομίας μας συνολικότερα. Αυτά τα τρία χρόνια βέβαια θέλουν μεγάλη προσοχή ώστε με την κατασκευή του έργου να μην στερηθεί ούτε ένας παραγωγός τη σοδειά ούτε μιας χρονιάς.
Αγαπητές φίλες και φίλοι,
είναι στο χέρι μας να κάνουμε την ελπίδα πραγματικότητα, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που πάντα υπάρχουν στην περιοχή μας, και στη χώρα συνολικότερα, και αντιμετωπίζοντας τους κινδύνους που πάντα ελλοχεύουν.
Η χώρα μας πέρασε την προηγούμενη δεκαετία μια πρωτόγνωρη κρίση που κατέστρεψε την οικονομία και έφθειρε την κοινωνική αντοχή. Όμως άντεξε δείχνοντας εξαιρετική ανθεκτικότητα και ωριμότητα μιας κοινωνίας ισχυρής. Το ίδιο μπορεί να κάνει και σήμερα με την πανδημία αλλά και αύριο με την αντιμετώπιση της, ακόμα μεγαλύτερης πρόκλησης, της κλιματικής αλλαγής. Αυτές οι αλλεπάλληλες κρίσεις όμως είναι το πρόσφορο έδαφος για να πολλαπλασιαστούν οι έριδες και να ευδοκιμήσει η μισαλλοδοξία. Το βλέπουμε να συμβαίνει και αλλού στην Ευρώπη και τον κόσμο, με πρωτοφανή αστάθεια που συνοδεύει πάντα τις εποχές, όπου το παλιό πεθαίνει και το νέο δεν έχει γεννηθεί ακόμα. Είναι μια εποχή που οφείλουμε να κρατήσουμε σταθερά τις αξίες και την πορεία που έχουμε χαράξει εδώ στην Πρέσπα
• Για την καλλιέργεια της συναίνεσης και της συνεργασίας με όλους τους φορείς της κοινωνίας όπου οι διαφωνίες ή τα αντιτιθέμενα συμφέροντα λαμβάνονται υπόψιν όπως και όλες οι γνώμες ακόμη και των αντιπάλων.
• Για την βιώσιμη ανάπτυξη, όπου η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι ένας περιορισμός, δυσκολία ή εμπόδιο για να πετύχουμε τους στόχους μας αλλά ευκαιρία για ευημερία και ποιότητα ζωής.
• Για την φιλία και την αδελφοσύνη των λαών, με την ανάπτυξη της συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την βιώσιμη ανάπτυξη και την προκοπή των ανθρώπων.
Φίλες και φίλοι,
Ένα από τα μεγάλα μας όπλα σε αυτή τη προσπάθεια είναι και ο πολιτισμός μας. Σήμερα αυτόν αναδεικνύουμε για μια ακόμα χρονιά μετά από την αναγκαστική διακοπή του 2020.
Θέλω λοιπόν κλείνοντας να ευχαριστήσω από καρδιάς τους συντελεστές της σημερινής βραδιάς, τον κ. Λιάνη και τον πολιτιστικό οργανισμό Πρεσπών, που εδώ και 32 σχεδόν χρόνια διοργανώνει με συνέπεια και μεγάλη επιτυχία εξαιρετικές καλλιτεχνικές βραδιές σε αυτό εδώ το μοναδικό μέρος. Να συγχαρώ επίσης για την φετινή επιλογή του ρεσιτάλ του Σταμάτη Κραουνάκη αλλά και της συναυλίας με έργα των μεγάλων μας συνθετών, Χατζηδάκη, Θεοδωράκη και Μικρούτσικου, από τους εξαίρετους τραγουδιστές μας τον Μανόλη Μητσιά και τον Βασίλη Λέκκα καθώς και την καταπληκτική φωνή της Ρίτα Αντωνοπούλου και να ευχαριστήσω τους διακεκριμένους καλλιτέχνες, αλλά και τους μουσικούς και όλους τους συντελεστές της σημερινής βραδιάς και βέβαια όλους εσάς που ήρθατε απόψε στον τόπο μας.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*