ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ ΣΤΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Από τις 28 ως τις 30 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν στα Γρεβενά τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις για 2 ταινίες που γυρίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή, την «πολιορκία» που γύρισε το 1962 ο Γάλλος σκηνοθέτης Κλοντ Μπερνάρν Ομπέρ και τον «Μεγαλέξαντρο» του γύρισε την περίοδο 1979-1980 ο Θόδωρος Αγγελόπουλος στο χωριό Δοτσικό και στην ευρύτερη περιοχή των Γρεβενών.

Το διήμερο 29-30 Αυγούστου ήταν ένα αφιέρωμα στο Θόδωρο Αγγελόπουλο και προβλήθηκαν οι ταινίες: «Ο δρόμος για το Δοτσικό» του Ιταλού σκηνοθέτη και ηθοποιού, Νόρμαν Μοτσάτο και ο «Μεγαλέξαντρος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Τις εκδηλώσεις οργάνωσε ο Δήμος Γρεβενών, πολιτιστικοί φορείς της πόλης και ο μορφωτικός σύλλογος των απανταχού Δοτσικιωτών, «Η σκούρτζια» υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Οι εκδηλώσεις, που παρουσίασαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το κοινό των Γρεβενών συνοδεύονταν από παράλληλες δράσεις, όπως επισκέψεις στους χώρους γυρισμάτων, φωτογραφικές εκθέσεις για τις ταινίες, τα αποκαλυπτήρια ενός μεγάλου Graffiti σε δρόμο των Γρεβενών, που απεικονίζει τον Θόδωρο Αγγελόπουλο  καθώς και μουσικές παρουσιάσεις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η έκθεση φωτογραφιών και ντοκουμέντων για την ταινία «Μεγαλέξαντρος» του Αγγελόπουλου με ανέκδοτες φωτογραφίες από τα προσωπικά αρχεία των ηθοποιών Σάκη Παπαποστόλου, Μπρίτζιο Μοντινάρο και πολλών Γρεβενιωτών.  Συγκινητική και χαρακτηριστική υπήρξε η παρουσία των επιζώντων από τους συντελεστές των ταινιών, όπως της Μαριάννας Κουράκου, πρωταγωνίστρια της ταινίας «Πολιορκία».

Στις εκδηλώσεις, την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών εκπροσώπησε ο σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρωνίτης, πρώτος βοηθός σκηνοθέτης του Αγγελόπουλου στον «Μεγαλεξαντρο». Παρόντες στις εκδηλώσεις ήταν: η σύζυγος του Θόδωρου Αγγελόπουλου, Φοίβη Οικονομοπούλου-Αγγελοπούλου, οι ηθοποιοί Σάκης Παπαποστόλου, Μπρίτζιο Μοντινάρο, η παραγωγός της ταινίας του Νόρμαν Μοντσάτο, Ντονατέλα Μπαλίβο και ο σκηνοθέτης Στέφανος Δανιηλίδης, ένας από τους βοηθούς του Θόδωρου Αγγελόπουλου στον «Μεγαλέξαντρο». Ιδιαίτερα συγκινητική υπήρξε η συνάντηση στο Δοτσικό που οργάνωσε ο Μορφωτικός Σύλλογος, όπου ύστερα από 42 χρόνια ξανασυναντήθηκαν όλοι οι παραπάνω συντελεστές με κατοίκους του Δοτσικού και της ευρύτερης περιοχής που είχαν συνδράμει στην πραγματοποίηση της ταινίας.

Υπεύθυνος των εκδηλώσεων ήταν ο συγγραφέας και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου «Ορφεύς», Βαγγέλης Νικόπουλος.

Ο σύλλογος Δοτσικιωτών έδωσε σε όλους τους παρευρισκόμενους συντελεστές μια πολύ όμορφη αναμνηστική ξυλογραφία που απεικονίζει τον Μεγαλέξανδρο έφιππο και έχει ήδη ξεκινήσει ύστερα από την τοποθέτηση αναμνηστικής επιγραφής,  και τη δημιουργία ενός μουσείου με υλικά και ντοκουμέντα από το γύρισμα της ταινίας «Μεγαλέξαντρος» στο Δοτσικό.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*