Σε Βλάστη και Σιάτιστα ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Απασχόλησης Γ. Βαβλιάρας

Έργα Πολιτισμού που εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020, επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Απασχόλησης, Γιώργος Βαβλιάρας στη Βλάστη και στη Σιάτιστα.

Πρώτος σταθμός ήταν η επίσκεψη στο έργο: «Αποκατάσταση και ανάδειξη του Ι. Ναού Αγίου Νικολάου Βλάστης». Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 763.463 ευρώ, με ανάδοχο την εταιρία «Διανέλης Αλκιβιάδης» και δικαιούχο την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Το πρώτο υποέργο αφορά στις Στερεωτικές και Αναστηλωτικές εργασίες και θα υλοποιηθεί από τη Διεύθυνση τεχνικών έργων της Π.Ε. Κοζάνης. Το δεύτερο υποεργο, περιλαμβάνει τη συντήρηση τοιχογραφιών, τέμπλου, φορητών εικόνων, άμβωνα και του επισκοπικού θρόνου και θα υλοποιηθεί από την Δ/νση Συντήρησης Αρχαίων και Νεοτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Στην επίσκεψη παρόντες ήταν η Αντιδήμαρχος παιδείας και αθλητισμού Αναστασία Πράπα, ο Πρόεδρος Τ.Κ. Βλάστης Ιωάννης Τζιούμαρης, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης Αικατερίνη Δαδαμόγια, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Διοίκησης Μενέλαος Μακρυγιάννης, η Αντιπεριφερειάρχης Μεταποίησης, Επιχειρηματικότητας και Ισότητας Ευφροσύνη Ντιό καθώς και ο εκ Βλάστης καταγόμενος Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Μετάβασης, Πράσινου Μετασχηματισμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Καινοτομίας, Στέργιος Κιάνας. Στο ναό παρέστη επίσης ο αρχαιολόγος του Τμήματος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της ΕΦΑ Κοζάνης, Θεοχάρης Τσάμπουρας καθώς και στέλεχος της Διεύθυνσης τεχνικών έργων Π.Ε. Κοζάνης. Στο έργο, που ξεκίνησε πριν λίγες εβδομάδες, απασχολούνται 10 άτομα και το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνουν και άλλες προσλήψεις.

Κατόπιν, οι κ. Βαβλιάρας, Ντιό και Μακρυγιάννης επισκέφθηκαν συνοδευόμενοι από τον Δήμαρχο Βοΐου, Χρήστο Ζευκλή και τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Σιάτιστας, Μάρκο Τέρτη, το έργο: «Αποκατάσταση Αρχοντικού Μανούση Δούκα Τζάτζα στη Σιάτιστα». Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 1.932.943 ευρώ, με ανάδοχο την εταιρία «Στέργιος Καραβελιάς» και δικαιούχο την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Στην επίσκεψη παρόντες ήταν στελέχη της ΕΦΑ Κοζάνης καθώς και της Διεύθυνσης Τεχνικών έργων Π.Ε. Κοζάνης.

«Τα έργα βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και πρέπει να κάνουμε αγώνα δρόμου ώστε να περατωθούν εγκαίρως με βασική προϋπόθεση τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων», δήλωσε ο κ. Βαβλιάρας, ο οποίος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους συναδέλφους του Αντιπεριφερειάρχες που παρέστησαν.

Τα παραπάνω έργα είναι σημαντικά και αναγκαία όχι μόνο για τις τοπικές κοινωνίες αλλά και για ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Η Περιφερειακή αρχή, με σταθερότητα και συστηματικότητα, συμβάλλει στην αποκατάσταση, διάσωση και ανάδειξη των μνημείων πολιτισμού με στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου επισκέψιμων μνημείων και την περαιτέρω ανάπτυξη του Πολιτιστικού και Θρησκευτικού τουρισμού.

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*