Τοποθέτηση Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Μεταφορές, Μιχάλη Παπαδόπουλου στην κοινή Συνέντευξη Τύπου με θέμα: Ψηφιακές Υπηρεσίες για την Οδήγηση

«Tα δύο Υπουργεία, Υποδομών και Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχουν αναπτύξει μία συνεργασία που παράγει μετρήσιμα και ποιοτικά αποτελέσματα. Και μάλιστα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, μικρότερο από τρία έτη.

Αυτό δεν συμβαίνει τυχαία. Μια ομάδα ανθρώπων από τα δύο υπουργεία εργάζεται αδιάκοπα και μεθοδικά, βάζοντας μία –  μία τις ψηφίδες που απαιτούνται για να χτίσουμε αυτό το σύγχρονο μωσαϊκό των ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Ο Κώστας Καραμανλής μίλησε για το πληροφοριακό σύστημα που αντικαταστάθηκε φέτος και μας επιτρέπει να υποστηρίξουμε νέες εφαρμογές όπως ο ηλεκτρονικός έλεγχος των δικαιολογητικών για τις μεταβιβάσεις και η εφαρμογή myAuto

Αυτές οι νέες υπηρεσίες είναι συνέχεια της πορείας του ψηφιακού μετασχηματισμού που συντελείται ήδη σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών που προσφέρει το Υπουργείο Μεταφορών στον τελικό χρήστη, τον πολίτη.   

Επιτρέψτε μου να γίνω περισσότερο συγκεκριμένος:

  1. ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΔΕΙΑΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ
  • Έως σήμερα έχουν εκδοθεί 405 χιλιάδες προσωρινές άδειες οδήγησης με άμεση συνέπεια την καλύτερη εξυπηρέτηση πολιτών, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, αλλά και της διαφθοράς.
  • Κάθε υποψήφιος οδηγός που πετυχαίνει στις πρακτικές εξετάσεις, μπορεί πλέον σε μια μέρα να εκτυπώσει την προσωρινή άδεια από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του και να οδηγήσει το αυτοκίνητό του.
  1. ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΑΔΕΙΩΝ

Από τον Δεκέμβριο του 2021 είναι διαθέσιμες και στις 13 Περιφέρειες της χώρας οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες για την ανανέωση της άδειας οδήγησης και τη χορήγηση αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας, μέσω του (gov.gr).

Στην Ανανέωση Διπλώματος, έως σήμερα έχουν υποβληθεί 20.000 αιτήσεις για ανανεώσεις διπλωμάτων!

Ειδικότερα, οι πολίτες μπορούν να ανανεώσουν ψηφιακά την άδεια οδήγησης η οποία παύει να είναι σε ισχύ λόγω ηλικιακών ορίων ή για ιατρικούς λόγους, καθώς και τις επαγγελματικές άδειες.

Υποβάλλουν την αίτηση ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα με τους κωδικούς Taxisnet και η φυσική παρουσία του πολίτη απαιτείται μόνο κατά τη διενέργεια των ιατρικών εξετάσεων. 

Ο ιατρός εκδίδει το ψηφιακό πιστοποιητικό υγείας και ο φάκελος του πολίτη ενημερώνεται αυτόματα στις Υπηρεσίες Μεταφορών των Περιφερειών. 

Έτσι, οι πολίτες μας γλιτώνουν την ταλαιπωρία και αυτό έχει ιδιαίτερη αξία όταν αναφερόμαστε σε συμπολίτες μας με χρόνια ιατρικά προβλήματα!  

Η ψηφιακή διαδικασία υποστηρίζεται από την ΗΔΙΚΑ και την έχουν ήδη χρησιμοποιήσει περίπου 4.500 γιατροί σε όλη τη χώρα. Έχουν εξετάσει περισσότερους από 17 χιλιάδες πολίτες και έχουν εκδώσει περίπου 36 χιλιάδες ιατρικά πιστοποιητικά.

 

  • ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΜΕ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ (ΛΟΓΩ ΑΠΩΛΕΙΑΣ – ΦΘΟΡΑΣ )

 

Ανάλογη είναι και η ανταπόκριση στην ψηφιακή αίτηση για την έκδοση αντιγράφου άδειας κυκλοφορίας λόγω απώλειας, κλοπής ή φθοράς μέσω του gov.gr.

Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία, οι πολίτες έχουν καταθέσει  ηλεκτρονικά: 

  • περισσότερες από 30.000 αιτήσεις για αντικαταστάσεις διπλωμάτων και
  • 200 αιτήσεις για αντίγραφα αδειών κυκλοφορίας οχημάτων.

Συνολικά, έχουν εκδοθεί περισσότερα από 45 χιλιάδες διπλώματα με τη χρήση νέων εφαρμογών, ενώ κάθε μήνα αποστέλλονται περισσότερα από 30 χιλιάδες «sms» που πληροφορούν τους πολίτες για το στάδιο που βρίσκεται η αίτησή τους.

Το πλήθος αυτό των χιλιάδων ηλεκτρονικών αιτήσεων συνεπάγεται ισάριθμες λιγότερες επισκέψεις των πολιτών στις Περιφέρειες όλης της χώρας.

Ταυτόχρονα, προχωράμε στον σχεδιασμό νέων δράσεων, όπως  η ψηφιοποίηση του Συστήματος Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών (ΣΕΣΟ).  

 

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΗΤΡΩΑ ΚΑΙ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΣΤΙΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Επίσης, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υλοποιεί και πιλοτικά προγράμματα με σημαντικά οφέλη για τις επιχειρήσεις στον τομέα των εμπορευματικών μεταφορών.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ψηφιοποίηση της διαδικασίας εκτελωνισμού στο λιμάνι του Πειραιά, που λειτούργησε πρόσφατα με το έργο FENIX.

Ο χρόνος διεκπεραίωσης εκτελωνισμού μειώθηκε από έξι ώρες σε 20 λεπτά!    

Με την ίδια φιλοσοφία, αναπτύσσουμε συστήματα ηλεκτρονικών Μητρώων σε πλήθος τομέων: εξεταστές οδήγησης, πρατήρια, συνεργεία, σταθμοί φόρτισης, όπως επίσης τις αιτήσεις για τα νέα υδατοδρόμια, που έχουν αρχίσει και αδειοδοτούνται, την πρόοδο των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, αλλά και στις αστικές συγκοινωνίες.

Με τις πρωτοβουλίες που σας ανέφερα δημιουργείται ένας ψηφιακός χάρτης, που μας προσφέρει δεδομένα, τα οποία δεν είχαμε μέχρι σήμερα και θα είναι ο πολύτιμος σύμβουλός μας στις επόμενες αποφάσεις.

Οι κοινές μας δράσεις έχουν αναδείξει τον Τομέα Μεταφορών στην Ελλάδα σε κορυφαία θέση στην υλοποίηση της Ψηφιακής Βίβλου.

Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός του τομέα των Μεταφορών είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, με πολλαπλά πρακτικά οφέλη  στους πολίτες, την οικονομία και εν τέλει στην ποιότητας ζωής μας.»     

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*