Ο Δήμος Σερβίων είναι ιδιοκτήτης 4 δασών
- Δημοτικό Δάσος Ελάτης
- Δημοτικό Δάσος Καστανιάς
- Συνιδιόκτητο Δάσος Λιβαδερού και
- Δημοτικό Δάσος Μεταξά
Αντιλαμβανόμενος πλήρως την καθοριστική συνεισφορά των δασών στον πρωτογενή τομέα και τα οφέλη που αυτά προσφέρουν στην τοπική κοινωνία, έθεσε ήδη από την προηγούμενη θητεία του τις βάσεις αξιοποίησης τους, μέσω σύνταξης των απαιτούμενων Διαχειριστικών Μελετών.
Βασικός στόχος η ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ λελογισμένης αειφορικής διαχείρισης, η οποία συντέλεσε όχι μόνο στη ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ αλλά και στην ΕΝΙΣΧΥΣΗ των κοινωνικών και περιβαλλοντικών λειτουργιών των δασικών οικοσυστημάτων, προσφέροντας άμεσα οικονομικά οφέλη στους παραδασόβιους οικισμούς και κατ’ επέκταση στο σύνολο του Δήμου, αφού οι υλοτομούμενες ποσότητες σε βάθος δεκαετίας ξεπερνούν τα 93.000 κμ ξυλείας.
Μέσω της ορθολογικής εκμετάλλευσης του δασικού πόρου ο Δήμος σκοπεύει και πλέον υλοποιεί:
- τη διαρκή κάλυψη των ατομικών αναγκών των κατοίκων
- την εξασφάλιση θέσεων εργασίας στους κατοίκους με τις υλοτομικές κ.λπ. εργασίες
- τη διατήρηση των δασών με παράλληλη αύξηση της παραγωγικότητας, μέσω πιστής τήρησης και εφαρμογής των Διαχειριστικών Μελετών
- την προστασία των εδαφών και τη διατήρηση των υδρονομικών, προστατευτικών ισορροπιών που προκύπτουν από τα δάση και
- την δημιουργία ενός νέο πόλου οικονομίας με άμεσα οφέλη για τη τοπική κοινωνία, ως αντίβαρο στις συνέπειες της ταχείας απολιγνιτοποίησης που βιώνει η περιοχή
Ο Δήμος πέρασε πολλά μέχρι να φτάσει σήμερα στο σημείο αυτό. Συγκρούστηκε με το κατεστημένο και συμφέροντα ετών που λυμαίνονταν κατά το δοκούν τη δημοτική περιουσία.
Στον αγώνα αυτό η αντιπολίτευση ήταν όχι μόνο απούσα, αλλά σταθερά αντίθετη στην εφαρμογή της λελογισμένης διαχείρισης. Επινοούσε προσχώματα και διέσπειρε ανακρίβειες και φόβο στις τοπικές κοινωνίες, ακόμη και όταν ο Δήμος προσπαθούσε να πείσει για τα οφέλη της διαχείρισης των δασών σε ανοικτές λαϊκές συνελεύσεις παρουσία της Δασικής Υπηρεσίας.
Η άρνηση αυτή της αντιπολίτευσης, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και οι αργοί χρόνοι απόκρισης της κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης δεν αποτέλεσαν εμπόδιο.
Ο Δήμος σταθερά προσηλωμένος στον βασικό του στόχο, έχει καταφέρει σήμερα, μέσα από καινοτόμες δράσεις όπως η δωρεά καυσόξυλων στους μόνιμους κατοίκους, αλλά και ο σχεδιασμός για ανταποδοτικά μέτρα που στοχεύουν να διατηρήσουν τον νέο πληθυσμό στα ορεινά χωριά, να συγκαταλέγεται δίκαια στους πλέον πρωτοπόρους, ενεργοποιώντας την ορθολογική αξιοποίηση των πόρων του.