“Ερώτηση Πέτης Πέρκα σχετικά με την ανάθεση της μελέτης για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας στην Ολλανδική εταιρία HVA”

Πέντε Βουλευτές της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, με πρωτοβουλία της Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Πέτης Πέρκα, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας καθώς και στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την ανάθεση της μελέτης για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας.

Οι Βουλευτές επισημαίνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από την Ολλανδική εταιρία HVA (Handels Vereniging Amsterdam International – «Εμπορική Ένωση Άμστερνταμ») να καταρτίσει τη σχετική μελέτη. Η ίδια εταιρεία έχει αναλάβει τη σύνταξη μελέτης για τη διαχείριση των υδάτων στην Κρήτη. Σύμφωνα με τον ιστότοπο της HVA, η εταιρία έχει «μακρά ιστορία στην ανάπτυξη έργων τροπικής καλλιέργειας, με έμφαση πρωτίστως στην Αφρική και τη ΝΑ Ασία». Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας HVA είναι ο κ. Μιλτιάδης  Γκουζούρης, ο οποίος είχε διατελέσει Σύμβουλος στην Κυβέρνηση Σαμαρά το 2012-2014.

Η μελέτη από την HVA χρηματοδοτείται ως δωρεά από την «Ελληνική Ένωση Τραπεζών» και τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες. Οι τράπεζες, βέβαια, θα μπορούσαν να προβούν και στη διαγραφή των χρεών των νοικοκυριών και επιχειρήσεων στη πληγείσα περιοχή,  ενέργεια που δεν επέλεξαν.

Η μελέτη βρίσκεται σε στάδιο διαβούλευσης στα αγγλικά. Το γεγονός αυτό αποτελεί προσβολή και υποβάθμιση του θεσμού της διαβούλευσης.

Παράλληλα η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και άλλους επιστημονικούς φορείς προέβη επίσης σε αντίστοιχη μελέτη. Δεδομένης της επιστημονικής προσέγγισης του ζητήματος από ελληνικούς επιστημονικούς φορείς δεν γίνεται κατανοητό γιατί επιλέχθηκε μια εμπορική εταιρία η  HVA, χωρίς καμία διαγωνιστική διαδικασία. Είναι περιφρόνηση της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας και κυρίως του προσωπικού του πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με δημοσιευμένες μελέτες, το παρελθόν της HVA φαίνεται να περιλαμβάνει πολλές σκοτεινές σελίδες σε φτωχές περιοχές του πλανήτη, όπως η Αιθιοπία.

H μελέτη της εταιρείας HVA δεν λαμβάνει υπόψη τις οδηγίες της Ε.Ε. για τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας και τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών,  με συνέπεια να επιδεινώνει περαιτέρω το έλλειμμα εφαρμογής τους από τη χώρα μας. Επιπλέον, στη μελέτη δεν αναφέρονται οι ομάδες επιστημόνων που συνέταξαν τα κείμενα ούτε η μεθοδολογία ούτε η περιγραφή της έρευνας.  Το γεγονός αυτό προκαλεί ερωτηματικά σχετικά με την επιστημονική επάρκεια και την απαραίτητη εξειδίκευση της εταιρίας HVA στην θωράκιση από πλημμύρες και από τις κλιματικές καταστροφές, που πλέον τείνουν να γίνουν η νέα κανονικότητα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, οι Βουλευτές της Νέας Αριστεράς καταλήγουν σε 8 καίρια ερωτήματα προς τους αρμόδιους Υπουργούς.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*