29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΧΟΡΟΥ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΧΟΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ «ΚΟΖΙΑΝΗ»

Η παγκόσμια ημέρα χορού είναι αφιερωμένη στο χορό, στην παγκόσμια γλώσσα που ο καθένας μας μπορεί να μιλήσει, ανεξάρτητα από φυλή, εθνικότητα, κοινωνική τάξη, φύλο ή θρησκεία. Είναι η γλώσσα των προγόνων μας, αλλά και των παιδιών μας, είναι η γλώσσα του σώματος αλλά και της ψυχής.
Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης το 1727 του Ζαν-Ζορζ Νοβέρ, δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου.
Ο σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού είναι να ενώσει όλους τους ασχολούμενους με την τέχνη της Τερψιχόρης, πέρα από πολιτικούς, πολιτισμικούς και ηθικούς φραγμούς. Κάθε χρόνο αυτή την ημέρα γίνονται εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο  που κύριο στόχο έχουν να τραβήξουν την προσοχή του ευρέως κοινού προς την τέχνη του χορού.

Δίνεται έμφαση στην προσέλκυση ενός “νέου” κοινού, δηλαδή ατόμων που δεν συμμετέχουν σε εκδηλώσεις με χορό κατά τη διάρκεια του έτους. Για αυτό και οι εκδηλώσεις αυτές γίνονται κυρίως σε πλατείες ή πάρκα για να γίνονται εύκολα αντιληπτές από το ευρύ κοινό. Στην πόλη της Κοζάνης θεσμοθετήθηκε και εορτάζεται τα τελευταία 17 χρόνια και κάθε χρόνο η Παγκόσμια ημέρα χορού από τον Πολιτιστικό και Λαογραφικό Σύλλογο «Η Κόζιανη» και είναι μια μέρα αφιερωμένη στα μικρά παιδιά χορευτές, τους «συνεχιστές παράδοσης».

Ο εορτασμός λοιπόν της ημέρας αυτής προγραμματίστηκε να γίνει την Κυριακή 26 Μαΐου το πρωί στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης με το 15ο Αντάμωμα Παιδικών και Εφηβικών χορευτικών συγκροτημάτων, όπου θα λάβουν μέρος περισσότερα από 2200 παιδιά από 99 πολιτιστικούς συλλόγους από όλη την Ελλάδα..

Τα παιδιά θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα χορέψουν σε 7 διαφορετικές ενότητες χορού, καθεμιά εκ των οποίων εκπροσωπεί διαφορετική περιοχή της Ελλάδας. Μέσα από τον χορό και την μουσική, θα αναδείξουν την πολυμορφία και τον πλούτο της ελληνικής παράδοσης και πολιτισμού.

Το Αντάμωμα αποτελεί μια ευκαιρία για τους νέους χορευτές να εκφράσουν την αγάπη τους για τον παραδοσιακό χορό, να μάθουν από τους συνομήλικους τους και να ανταλλάξουν εμπειρίες.

Η διοργάνωση αυτής της μεγάλης γιορτής πολιτισμού και παράδοσης είναι μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην προώθηση και διατήρηση του πολιτισμικού πλούτου της χώρας μας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*